01.12.2011. / 11:32

Autor: Nacional.hr

Milanović na 57.2 posto potpore, Kosor na 22 posto

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se njegova prednost smanjila pred sadašnjom predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih tri mjeseca

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRedovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, provedeno putem telefona u posljednja dva dana studenog na reprezentativnom uzorku od 1 300 ispitanika pokazuje kako opozicija dobiva sve veću potporu. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu.

Istraživanje bilježi potporu Kukuriku koaliciji od 37.5 posto za razliku od 37.2 posto iz prethodnog provedenog početkom studenog. Trenutno vladajuća stranka HDZ bilježi 19 posto, što je za 0.7 posto bolji rezultat prema onom zabilježenom prije mjesec dana. Hrvatski laburisti su osim ove dvije stranke jedina lista koja prelazi izborni prag s rezultatom od 5.6 posto prema prošlomjesečnih 5.7 posto. HSP se i ovaj mjesec samo približio izbornom pragu s 4.4 posto, za razliku od 3.9 posto prije mjesec dana. Isto vrijedi i za HSS koji bilježi 4.2 posto što je povećanje za 0.6 od prošlog istraživanja. HSLS ima tri posto 3.2 posto potpore, kao i zajednička lista Ljube Jurčića, Bloka umirovljenici zajedno i PGS-a. Od ostalih stranaka i lista valja istaknuti još samo HDSSB čiji rezultat je 2.5 posto, dok drugi imaju potporu ispod dva posto. Spomenimo kako je još uvijek vrlo visoki udio naših građana koji ne znaju za koga će glasati i iznosi 14,8 posto.

Predsjednik Josipović je s ovomjesečnih 42.7 posto izbora najpozitivniji političar u zemlji. Na drugom je mjestu lider lijeve koalicije Zoran Milanović s 9.2 posto simpatija, treće mjesto drži hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa 7.7 posto.

Sanader je na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje na vrhu ali se njegova prednost smanjila pred sadašnjom predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor koja je značajno podigla negativni rejting u posljednjih tri mjeseca. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 25 posto ispitanika, na drugom je mjestu premijerka Kosor s negativnim doživljajem od 23.3 posto, dok treće mjesto drži Vladimir Šeks s izborom od 14.1 posto.

Najčešća dominantna ovomjesečna tema je obilježavanje Dana sjećanja na pad Vukovara s izborom od 16.7 posto, dok je gospodarska kriza bila druga najvažnija tema s 13 posto, na trećem mjestu slijede štrajkovi radnika diljem zemlje s 9.3 posto.

Vlada RH na čelu s Jadrankom Kosor u posljednjem mjesečnom istraživanju, prije isteka mandata, imala je potporu samo 17.9 posto građana, 71 posto ispitanika ju ne podržava. Time je Vlada zabilježila najniža potporom u posljednjih šest mjeseci, ali i znatno nižom potporom od one koju je pred izbore 2007. godine bilježila tadašnja vlada Ive Sanadera uz podršku od 40.3 posto ispitanika. Ocjena rada premijerke Jadranke kosor je svega 2.06 posto.

Rezultati o preferencijama kandidata za premijera pokazuju kako je Zoran Milanović zabilježio više nego dvostruku potporu za razliku od svoje protukandidatkinje Jadranke Kosor. Riječ je o brojci od 57.2 posto, dok se izbor sadašnje premijerke zaustavio na 22 posto. Da su oboje loši kandidati smatra 15.9 posto ispitanika.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika