Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

EU Hrvatskoj ne nudi više kandidaturu nego samo partnerstvo

EU više ne govori o jugoistoku Europe nego samo o zapadnom Balkanu za koji je stvorio i novi institucionalni oblik suradnje 'Forum EU - zapadni Balkan'

Mate Granić, predsjednik DC-aMate Granić, predsjednik DC-aSummit EU u Porto Karrasu, ljetovalištu pokraj Soluna, velik je iskorak EU prema novom ustavu EU, te zajedničkoj vanjskoj sigurnosnoj politici, ali i zajedničkoj politici EU prema zapadnom Balkanu. Nakon podjela unutar EU o ratu u Iraku to je zaista veliki korak naprijed EU. Šefovima država i vlada EU predstavljen je novi ustav EU koji je značajan napredak u federalizaciji EU, učinkovitijim mehanizmima odlučivanja te svim odlukama iz financijske sfere. Usvojena je i nova zajednička politika EU prema zapadnom Balkanu. Ovaj ustav EU treba biti prihvaćen do lipnja iduće godine kako bi se po njemu mogli održati novi izbori za Europski parlament.

Hrvatska, na žalost, dosad nije imala prilike sudjelovati u raspravama o novom ustavu te utjecati na bilo kakve političke ili financijske odluke EU. Iako je grčki premijer Kostas Simitis najavio mogući ulazak Hrvatske u EU 2008. ili 2009. kroz novu politiku EU prema zapadnom Balkanu (Partnerstvo za europske integracije), a Pate Cox, predsjednik Europskog parlamenta, spomenuo je hrvatskim novinarima i mogućnost da Hrvatska to postigne i 2007. ako bude dovoljno volje i odlučnosti da ispuni kriterije potrebne za članstvo, situacija je mnogo složenija.

Nesumnjivo je da je Hrvatska najviše napredovala od svih zemalja zapadnog Balkana obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja na putu prema EU. Ali nova politika EU prema zapadnom Balkanu ima i svoje zamke. Čelnici EU prihvatili su Agendu za zapadni Balkan kao novu strategiju EU prema našoj regiji (više se ne govori o jugoistoku Europe, nego o zapadnom Balkanu). To je nova strategija u kojoj se više ne spominje naziv kandidatura nego partnerstvo za europske integracije, a usmjerena je prema svim zemljama obuhvaćenim procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji). Stvara se i novi institucionalni oblik suradnje Forum EU – zapadni Balkan, povećava se i pomoć EU zemljama zapadnog Balkana kroz CARDS program (dodatnih 200 milijuna eura kroz tri godine, uglavnom tehničke i stručne pomoći od čega će Hrvatskoj pripasti oko 30 milijuna eura).

Neosporno je da je nova politika EU prema zemljama zapadnog Balkana realistična i razumna sa stajališta EU, nudi se u daljnjoj perspektivi ulazak u EU, nadzor i kontrolni mehanizmi, tehnička i stručna pomoć, pomoć u jačanju demokracije pravne države, poštivanju ljudskih prava te jačanja političke stabilnosti. Ali nigdje se ne vidi novac za strukturalne reforme koji su obilno dobile sve zemlje kandidati što sada ulaze u EU te Bugarska i Rumunjska. Hrvatska novom politikom EU prema zapadnom Balkanu postaje partner za europske integracije, a kandidaturu – koja se inače u novoj strategiji EU prema zapadnom Balkanu uopće ne spominje – treba izboriti tek iduće godine ako budemo imali sreće, znanja, odlučnosti i dovoljno nacionalnog konsenzusa.

Ako Hrvatska i postane kandidat u prvoj polovici iduće godine, od nje će se tražiti da vodi aktivnu regionalnu politiku unutar zapadnog Balkana te da aktivno sudjeluje u svim aktivnostima Foruma EU – zapadni Balkan, a posebno u gospodarskoj suradnji, borbi protiv organiziranog kriminala, droge i ilegalnih migracija, suradnji na povratku izbjeglica, energetskoj politici, zajedničkoj viznoj politici, transportu i komunikacijama i sl. Ali ključno je pitanje hoće li Hrvatska dobiti bilo kakva sredstva za strukturalne reforme, ako počne pregovore s EU kao što su to dobile sve zemlje kandidati dosad. Takvih novaca zasad nema, jer se takav fond gasi potkraj ove godine.

Kako su realne procjene da će se vanjski dug Hrvatske do kraja ove godine povećati i do 20 milijardi dolara, onda se Hrvatska više neće moći ni zaduživati za strukturalne promjene i prilagodbe radi ulaska u EU. O tome danas nitko ne govori. Ne može Hrvatska mijenjati strateške odluke EU prema zemljama zapadnog Balkana, ali ono što može je pažljivo i pravilno iščitavanje tih odluka i preventivno djelovanje. Hrvatska treba učiniti sve da dobije kandidaturu EU u prvoj polovici iduće godine. Hrvatska treba hitno zaustaviti sva zaduživanja u inozemstvu, a posebno zaduženja koja su vezana za hrvatsku državu, te biti i sama spremna financirati reforme i strukturalne promjene ako ne bude novca iz EU, jer priključak Hrvatske EU 2007. ili 2008. treba biti strateški nacionalni cilj. O tome na žalost nema ozbiljnih rasprava i analiza, a još manje ozbiljnih razgovora i dogovora između političara.

Hrvatska konačno treba i svoju sigurnosnu politiku uskladiti s SAD-om ne žrtvujući svoj glavni strateški cilj ulazak u EU, vođenjem ozbiljne, odgovorne, potpuno transparentne politike u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika