01.12.2011. / 13:23

Autor: Hina

Rusija poziva S.Koreju da zaustavi nuklearne aktivnosti

Rusija je u četvrtak pozvala Sjevernu Koreju da zaustavi program obogaćivanja urana i dopusti dolazak UN-ovih inspektora kako bi se otvorio put nastavku šestostranih pregovora.

Sergej LavrovSergej LavrovRusija je u četvrtak pozvala Sjevernu Koreju da zaustavi program obogaćivanja urana i dopusti dolazak UN-ovih inspektora kako bi se otvorio put nastavku šestostranih pregovora.

Pyongyang je u srijedu objavio da nastavlja s obogaćivanjem urana u nuklearki Yongbyon, a zapadne sile vjeruju da, zajedno s plutonijskim programom, to otvara mogućnost proizvodnje nuklearne bombe.

Moskva je pozvala Pyongyang da dopusti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kontrolu programa za koji Sjeverna Koreja tvrdi da služi isključivo u miroljubive svrhe.

"Pozivamo naše sjevernokorejske partnere da uvedu moratorij na sve nuklearne aktivnosti, uključujući obogaćivanje urana, i da pozovu stručnjake IAEA-e u kontrolu nukelarnog centra Yongbyon", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Šestostrani pregovori u kojima sudjeluju dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija propali su 2008., a godinu dana poslije UN-ovi inspektori protjerani su iz Sjeverne Koreje.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika