01.12.2011. / 17:51

Autor: Hina

U zatvorima se glasuje, a u bolnicama ne

Zatvorenici, moreplovci i vojnici u inozemstvu moći će na izborima glasovati na posebnim biračkim mjestima, ali osobe na skrbi u zdravstvenim i socijalnim ustanovama glasačko pravo u većini slučajeva neće moći ostvariti jer u tim ustanovama nisu organizirana biračka mjesta.

Zatvorenici će moći glasati, ali pacijenti u bolnicama neZatvorenici će moći glasati, ali pacijenti u bolnicama neZatvorenici, moreplovci i vojnici u inozemstvu moći će na izborima glasovati na posebnim biračkim mjestima, ali osobe na skrbi u zdravstvenim i socijalnim ustanovama glasačko pravo u većini slučajeva neće moći ostvariti jer u tim ustanovama nisu organizirana biračka mjesta.

Osobe koje imaju prebivalište na području bolnice i u domovima umirovljenika u kojima su smješteni mogu se javiti biračkom odboru, gdje bi inače glasovale po prebivalištu, te će ih članovi biračkog odbora posjetiti ako budu imali vremena ili mogu sami otići glasovati na posebno biračko mjesto, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

S obzirom na velik broj umirovljeničkih domova, koji su raspršeni po cijeloj Hrvatskoj, članovi biračkog odbora neće moći doći na sva mjesta, rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Nepokretne osobe u domovima i bolnicama koje su upisale mjesto trenutnog boravišta mogu se javiti općinskim, odnosno gradskim izbornim povjerenstvima ili glasovati na posebnim biračkim mjestima za privremeno upisane birače.

Na posebnim biračkim mjestima mogu glasovati osobe koji su se prethodno ispisale iz izvoda popisa birača za mjesto u kojem imaju prebivalište i na temelju potvrde koju su dobili upisali u mjesto svog trenutnog boravišta na kojem će se nalaziti na dan izbora, što je trebalo učiniti najkasnije do 19. studenoga.

No, prema riječima Čufar Šarić, 90 posto pacijenata nije moglo znati da će na dan izbora biti u bolnici pa se nisu ni mogli upisati u mjesto trenutnog boravišta niti su se za njih mogla organizirati posebna biračka mjesta.

"To je nemoguće provesti na način kako je sada glasovanje propisano", rekla je Čufar Šarić, dodavši da bi se to moglo riješiti dopisnim ili elektronskim glasovanjem za što treba osigurati zakonske i tehničke uvjete.

Posebna biračka mjesta u bolnicama neće biti organizirana ni za pacijente koji su se upisali u mjesto boravišta jer ih je premalo da bi se za njih pokrenuo cijeli sustav, kazala je.

U nevladinoj organizaciji GONG smatraju da, ako je država sposobna osigurati posebna biračka mjesta u zatvorima, onda nema prepreke da se isti postupak primijeni i na zdravstvene i socijalne ustanove.

"Apsurdno je da biračko pravo može ostvariti zatvorenik osuđen za teška kaznena djela, a ne može osoba koja u bolnici završi zbog bolesti ili primjerice čuvanja trudnoće", rekla je članica izvršnog odbora GONG-a Jelena Berković.

GONG, stoga od nove vlade traži da odmah nakon javne rasprave usvoji jedinstveni izborni zakonik kojim bi se, uz nelogičnosti oko biračkih popisa, riješilo i pitanje ostvarivanja biračkog prava.

Osim pacijenata u bolnicama te starijih i nemoćnih osoba u umirovljeničkim domovima i stacionarima, na izborima, prema podacima GONG-a, neće moći glasovati ni 16 tisuća osoba kojima je u potpunosti oduzeta poslovna sposobnost zbog čega nemaju pravo glasa.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da bi trebalo preispitati status takvih osoba i obiteljski zakon uskladiti s konvencijom o pravima osoba s invaliditetom na način da se postojeći sustav skrbništva i oduzimanja poslovne sposobnosti zamjeni sustavom podrške u odlučivanju.

Za izbore 2011. organizirana su 94 posebna biračka mjesta za privremeno upisane birače dok je za zatvorenike, vojnike i moreplovce organizirano ukupno 78 posebnih biračkih mjesta.

Vezane vijesti

Korporativni arhipelag gulag

Korporativni arhipelag gulag

Suradnici alternativnog online magazina TomDispatch Steve Fraser i Joshua B. Freeman donose povijesni pregled zatvoreničkog rada u Americi, koji je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika