01.12.2011. / 18:07

Autor: Hina

Protiv pristupanja Hrvatske glasovali uglavnom euroskeptici

Za Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u četvrtak u Bruxellesu glasovala je golema većina od 564 zastupnika Europskog parlamenta, a protiv su glasovali uglavnom članovi euroskeptičnih političkih skupina.

Europski parlamentEuropski parlamentZa Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u četvrtak u Bruxellesu glasovala je golema većina od 564 zastupnika Europskog parlamenta, a protiv su glasovali uglavnom članovi euroskeptičnih političkih skupina.

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom odobrili u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan.

Glasovanju je pristupilo 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovalo je 564, suzdržanih je bilo 32, a protiv 38 zastupnika.

Prema podacima, koje je objavio Europski parlament, iz triju najvećih političkih skupina protiv je glasovalo samo šest zastupnika. Od 264 člana najveće političke skupine Europske pučke stranke samo je jedan zastupnik glasovao protiv - Herman Winkler, iz njemačkih demokršćana, koji dolazi iz bivše istočne Njemačke.

Od 183 člana socijalističke skupine, četiri ih je bilo protiv, troje iz njemačke Socijaldemokratske stranke - Evelyne Gebhardt, Norbert Glante i Constanze Angela Krehl, te David Martin iz britanskih laburista.

Iz liberalne skupine, koja broji 84 zastupnika, protiv je glasovao Toine Manders iz Nizozemske.

Najviše onih koji su glasovali protiv dolaze iz dvije euroskeptične skupine - EFD i ECR, uglavnom zastupnici britanske stranke za neovisnost (UKIP) i talijanske Sjeverne lige, te samostalnih zastupnika, koji nemaju zastupničkih klubova u Parlamentu. Od ukupno 38 glasova protiv na te tri skupine otpada 29 glasova. Tri glasa protiv došla su iz redova Ujedinjene europske ljevice, skupine koja okuplja krajnje lijeve stranke.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.12.11. 22:33

Zar je tako malo prijatelja Hrvatske? sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika