02.12.2011. / 07:39

Autor: Hina

'Zastara se ne može primjenjivati na visoke dužnosnike'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je na otvorenju 24. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji, objašnjavajući uvođenje instituta nezastarijevanja kažnjivih djela ratnog profiterstva i onih iz procesa pretvorbe i privatizacije, da se zastara u tim slučajevima ne može primjenjivati na one koji obnašaju vrlo visoke dužnosti u vlasti ili su s njom povezani, odnosno one koji kreiraju pravo i provode ga.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je na otvorenju 24. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji, objašnjavajući uvođenje instituta nezastarijevanja kažnjivih djela ratnog profiterstva i onih iz procesa pretvorbe i privatizacije, da se zastara u tim slučajevima ne može primjenjivati na one koji obnašaju vrlo visoke dužnosti u vlasti ili su s njom povezani, odnosno one koji kreiraju pravo i provode ga.

Predsjednik Josipović, ujedno pokrovitelj skupa, ustvrdio je da zastara postoji zbog zaštite pojedinca, pa bio on i počinitelj kažnjivog djela od neograničenoga kaznenog progona, kako bi se mali i nezaštićeni pojedinac zaštitio od moćne države.

Ustvrdio je kako u Hrvatskoj godinama nije bilo volje ni hrabrosti da se reagira na počinjena kažnjiva djela ratnog profiterstva ili počinjena pri pretvorbi i privatizaciji. Društvo je opljačkano masovnim činjenjem takvih kažnjivih djela, čime je zemlji učinjena materijalna i moralna šteta, ocijenio je Josipović.

Predsjednik Josipović istaknuo je u govoru da je naše društvo u proteklom razdoblju prošlo kroz dva razdoblja u kojima su se odigravale ključne promjene, i to nakon osamostaljenja Hrvatske, kad je ujedno mijenjano društveno-političko uređenje, te posljednjih godina, kad se spoznalo da dotadašnja klasična pravna rješenja više ne djeluju. Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska s uspjehom završiti i to drugo razdoblje.

Savjetovanje s temom "Zatvorena i još uvijek otvorena poglavlja reforme hrvatskoga kaznenog zakonodavstva" otvorio je predsjednik Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu Davor Derenčinović, a tom su prigodom govorili i zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Ana Garačić i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić.

Podatke o "dinamici i strukturi kriminaliteta u Hrvatskoj između dvaju velikih reformi kaznenog zakonodavstva 1997. i 2011. godine" iznijela je prof. Irma Kovčo-Vukadin. Zabrinjavajućim, pa i alarmantnim, proglasila je podatke o neprestanom rastu recidiva kažnjivih djela u odraslih osoba, a još više u maloljetnika. Upitala se je li to poruka o neučinkovitosti kaznenih mjera koje se izriču. Istaknula je i podatak o stalnom rastu broja zatvorenika u zatvorskom sustavu, pri čemu je dodala kako zabrinjava znatni porast broja zatvorenika u odnosu prema broju pravosudnih policajaca.

Pravosudnih policajaca ima gotovo jednako kao i prije deset godina, a broj zatvorenika je višestruko porastao, dodala je.

Broj kazneno prijavljenih, osuđenih i optuženih proteklih nekoliko godina je u blagom padu.

U proteklih desetak godina u velikom je padu broj pravosudnih postupaka koji traju dulje od godinu dana, ali njih je još bitno više od postupaka koji traju kraće. U promatranih desetak godina, rekla je Kovčo-Vukadin, od svih donesenih optužujućih presuda najviše je bilo uvjetnih zatvorskih kazni, čak 60 posto, a slijedi izricanje sigurnosnih mjera s 20 posto te bezuvjetne zatvorske kazne.

Skup rad nastavlja sutra, a završava u subotu.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
22/10/11

jadno100, 02.12.11. 07:55

Najbolja osoba u drzavi eh da nas je vise takvih ni Svicarska nam nebi bila ravna.
Bravo Gospodine Josipovicu samo tako nastavite na dobrom ste putu,jer sve dok Vas vidim znam da za Hrvatsku ima nade.


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.12.11. 10:13

Jel to Josipović udara i na Čačića?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.12.11. 11:38

Zvonko, povezivali ste Linića sa pronevjerom itd, pa je eto sud nedavno donio odluku da u slučaju Riječke tržnice nema ništa sporno. Vi bi na silu htjeli da se sude oni koji vam nisu po volji. Sudit treba one koji su krivi, no kod vas takvi kriteriji ne važe.
Hajde vi sad malo o Čačiću. Onako sigurno kao što ste svojedobno o Liniću.


registracija
9/8/09

vinko12, 02.12.11. 14:02

to ti je boljsevicka pravDa: nema zastarivanja za kriminal i zlocin OSIM za boljsevike i boljevicke komunjare.
I takovi kreteni nam pricaju na simpozijima o PRAVDI. Samo je trebao dovesti svoga mesica a ovaj svoju sabu-antifasisticke fasiste da nam sire moralne horizonte


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika