Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Supertik pokušao omamiti Hloverku

Ministar Antun Vujić opako huknuo u gđu Novak Srzić i kompletnu HRT, čime je nadmašio koalicijske pajdaše Linića i Čačića, koji su prošlog utorka atakirali samo na Ladišića i emisiju u kojoj su sudjelovali

Ivan Starčević, TV komentatorIvan Starčević, TV komentatorFORUM
Utorak, HRT 1, 20.48
Vijenac

U prošlom je «Forumu» voditelj Tihomir Ladišić, na korist cijeloj naciji koja je mogla vidjeti kakvi su to fini ljudi, mirno pustio da se na njemu iživljavaju SDP-ov lirski tenor Linić i ona ogromna HNS-ova kreatura koja pristojno ne umije voziti čak ni automobil.
Večeras vijenac za istu civilizacijsku i profesionalnu razinu zaslužuje voditeljica Hloverka Novak Srzić na koju se odmah, već pri prvom njenom pitanju, uvrijedio još jedan vladatelj: ni manje ni više nego ministar kulture kojemu nitko ne zna ime (Antun Vujić), ali svatko strepi od trenutka u kojem će se … no dobro, pojaviti ono njegovo strelovito zatezanje jednog obraza, tj. tik. Gospodin Supertik izvolio se nakostriješiti kao zadnji pijanac u seoskoj birtiji na Hloverkinu radoznalost glede novog zakona o HRT-u, hoće li i taj zakon biti eksperiment kao i prethodni, koji je trajao samo nekoliko mjeseci.
Na tragu svojih velikih polemičkih uzora (Slavka Linića Krleže i Radimira Čačića Matoša) koji su prije tjedan dana ratoborno pitali Ladišića da kakva mu je to emisija i o čemu je ona uopće, Supertik je napravio značajan iskorak. Razmišljajući tjedan dana o tome kako da bude antipatičniji od dvojice grandioznih prethodnika, on nije napao emisiju u kojoj sudjeluje, nego čitavu Televiziju. Trznuo je obraščićem, tuđmanovski jezivo bljesnuo otkrivenom polovicom i gornje i donje čeljusti, pa ovako ugrizao domaćine: «Što se tiče eksperimentiranja, taj zakon nije veći eksperiment od prakse koja je na HRT-u cijelo ovo vrijeme, da se odmah razjasnimo».
Nakon nezaboravno suptilne i utemeljene intervencije u uređivanje onog Dnevnika u kojem nije bilo vijesti o protokolarnim aktivnostima njegove stranačke prijateljice Željke Antunović (što je Supertik proglasio padom profesionalnosti), ovo je njegovo drugo zalijetanje na pašnjake političarima najmilije. Oni bi osobno uređivali tv program, i taj je maloumni apetit toliko neutaživ i bezglav da ga ni jedan saborski kolektivno ejakuliran Zakon o HRT-u ne može zadovoljiti duže od tri mjeseca.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
Vijenac

Blažen je Dnevnik, a takav je svaki, koji doprinosi pozitivnom mišljenju nacije o moralnim i intelektualnim kapacitetima današnjih saborskih zastupnika. Večeras nam je javljeno o seljačkoj solidarnosti, tj. o prikupljanju novca kojim će se jednoj seljačkoj obitelji iz Vođinaca kupiti krave. Seljačka udruga je svoju obavezu ispunila, pa je naivno očekivala da će to učiniti i svi saboraši. Svaki je političar trebao dati sto kuna, ali ni nakon nekoliko mjeseci (tri) nije ih se odazvalo nego samo jedna trećina. Tek ta jedna trećina iščeprkala je sto kuna za seljaka kojemu su pokrepale krave. Na fasadu saborske zgrade treba hitno prikrpiti spomen ploču s imenima darodavaca.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.12
Četiri vijenca

Kad je g. Jozo Kapović, voditelj i naš slavni bivši saborski izvjestitelj, prepoznatljiv po zakovrnutom sijedom čuperku usred bujne tamne kose, obavijestio naciju da je iduća emisija posljednja ovog ljeta, nacija je odahnula a «Nacional» je smjesta pohrlio u prvu otvorenu cvjećarnicu i pazario četiri vijenca s crnom trakom za dragog pokojnika. Što napisati na tračici, srebrnim ili zlatnim pismenima?
Ne treba ništa, Jozo će to sam. Najavljuje nam za iduću emisiju pravi nekrolog u skladu s poslovicom o mrtvima samo sve najbolje. Emisija će se baviti samo time «što smo napravili i jesmo li kome uspjeli pomoći». Unaprijed se zna da su napravili puno i pomogli posrnuloj karijeri Joze Kapovića, a o svemu ostalome, uz šampanjac, čut ćemo idućeg skromnog četvrtka.

POZIVNICA
Četvrtak, HRT 1, 22.05
Kaktus

Kao voditeljica slika se gđica Oka Ričko koja kao prava debelokožna urednica već u prvom prilogu pušta da joj suradnica suvereno kroji razinu pismenosti. «No, problem rješavanja oborinskih voda nije dobro napravljen», čuli su na vlastite uši gledatelji željni novih vijesti o obnavljanju dubrovačkih palača i crkava. Problem koji nije dobro napravljen malo je pokvario prijem priloga o svjetskom sjedištu dizajnera u Zagrebu, o mazohizmu u Grazu i o novoj knjizi Viktora Žmegača koja se zove «Književnost i glazba».

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.31
Kaktus

U općem kaosu koji je sve pametniji SDP ove godine vrlo inteligentno izazvao na «Nacijonalnoj rvackoj televiziji» (HRT) dragim gledateljicama i gledateljima večeras se u posebnom svjetlu predstavio i voditelj Nađvinski. Ako niste znali, on je Dalmatinac, točnije «mi Dalmatinci», što je silno važno za jedan planetarni late news show kakav je Meridijan Sixteen. Iako se Nađvinski već tjednima trudi krivo naglasiti pokoju riječ, nismo mogli pogoditi što mu je. A sada, svi mi željni malih pojedinosti iz biografije velikana naše Rvacke televizije, večeras možemo biti presretni, jer nas je g. Nađvinski učinio dionikom svoje intime. Najavljujući festival ekstremnih sportova na Braču, koji se zove «Vanka regule», značajno je dodao «a mi Dalmatinci znamo što to znači». U nacionalnom Dnevniku isticati svoju velevažnu regionalnu posebnost može samo čovjek… hm…kojemu je vruće ili je društveno senzibiliziran u mjeri u kojoj su to Slavko Linić i Antun Vujić Supertik zajedno. Nije važno i nije to sve.
U odjavi je Mi Dalmatinci nešto petljao o sutrašnjoj svojoj emisiji, zadnjoj prije vikenda, «za neke od nas i morskog». Analitičari, pozor! Možda je Mi Dalmatinci već u četvrtak poručio svojoj ženici u Splitu da će u subotu doći doma – glasi jedno tumačenje. Drugo tumačenje, puno logičnije, jer zahvaća mentalni sklop odašiljatelja poruke, glasi da Nađvinski trijumfalno poručuje naciji da Dalmatinci žive na moru i da je to istina koju je netom dokučio, pa je zato toliko veseo. Njegovu radost treba razumjeti, jer mukotrpan je bio put do te spoznaje. Sudjelujući već mjesecima u glupljem dijelu emisije «More» (onom koji ide iz HRT-ova splitskog studija), Nađvinski se razvijao u reportera koji polako ali sigurno ulazi u misterij Dalmacije, onako kako ga tumači urednik «Mora» Mladen Mateljan koji nikako da otplovi u mir mirovine. Sada je Nađvinski potpisan uz tog Mateljana kao urednik emisije, što znači da je primio otajstva i da dotični Mateljan možda nije urednički besmrtan onoliko koliko se čovjeku Mateljanu žalosno čini da jest.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 23.05
Vijenac

Najavljivač i urednik Svilan ovaj put nije čekao kraj svoje emisije da bi rekao kako su u proteklih šezdeset minuta u Hrvatskoj, statistički, pretučene četiri žene. Odmah je u prvoj rečenici prve najave rekao da je u Hrvatskoj već pretučena jedna žena. Budući da je prije emisije išlo skoro petnaest minuta reklama, a te su reklame isključiva zasluga «Glamoura», onda g. Svilan ima pravo i na tu uvodnu petu ženu, a ne samo na one četiri tijekom emisije.
Svilanove humane i civilizacijske zasluge posebno su uvećane danas, kad je cjelokupna HRT prešutjela da je policija podnijela kaznenu prijavu protiv Ljubomira Čučića, predsjednika Europskog doma u Zagrebu, koji je niz Čučićeve stube gurnuo vlastitu ženu, Magali Boers pretučenu Čučić. Vijest o kaznenoj prijavi zbog nasilničkog ponašanja u obitelji donose sutrašnje zagrebačke novine, ali kako urednici HRT-a tradicionalno prepisuju današnje novine, onda je tek sutra, kad ih oni ujutro lijeno rasklope, moguće da u njihovim emisijama osvane nešto o Čučićima. «Večernji list» je čak otvorio i online anketu s pitanjem hoće li Ljubo Čučić završiti u zatvoru. Po hrvatskom zakonu, ako mu se dokaže krivnja, može dobiti od tri mjeseca do tri godine onaj «član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj».
Uzme li se u obzir da u Hrvatskoj jedino «Glamour Cafe» i «Vijenci i kaktusi» koriste svoj medijski prostor za trabunjanje o nasilniku Čučiću, onda i Svilan i Starčević postaju osobito sumnjivi za potajno obožavanje Ljube Čučića, jer poznata je stvar da se najpoštenijima uvijek prave oni koji su najveći lopovi.
Zato hitno prijeđimo na ugodnije stvari. U prošloj, ne u večerašnjoj emisiji, dragocjena Arijana Čulina (Goge Bjondina) je, obrazlažući varijante izraza boli me uho (uvo, uhvo), izvoljela reći «boli me kurac», a upotrijebila je i eksklamaciju «joj što je dobra pička». Gđa Čulina je jedna od onih osoba koje smiju i znaju prostačiti, zato jer znaju zašto to rade i jer same pritom ne djeluju vulgarno. Nadajući se da ovo obrazloženje nije na razini onog o umjetničkim razlozima golotinje na filmu, pozdravljamo prvu iduću priliku u kojoj će decentna i konzervativna Bjondina opet prostačiti.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika