02.12.2011. / 08:28

Autor: Hina

EU, SAD i Arapska liga napravile crnu listu

EU, SAD i Arapska liga u četvrtak su napravile crnu listu s imenima visokih sirijskih dužnosnika i vodećih tvrtki, nastojeći i na taj način utjecati na okončanje vojnog nasilja prema prosvjednicima koji traže odlazak s vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Bašar Al-AsadBašar Al-AsadEU, SAD i Arapska liga u četvrtak su napravile crnu listu s imenima visokih sirijskih dužnosnika i vodećih tvrtki, nastojeći i na taj način utjecati na okončanje vojnog nasilja prema prosvjednicima koji traže odlazak s vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

U Siriji je nastavljeno krvoproliće, a UN-ovi dužnosnici smatraju kako je riječ o građanskom ratu u kojemu je od ožujka, otkad je izbila pobuna, ubijeno oko 4000 ljudi. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je u četvrtak ubijeno šest osoba, a pet ih je teško ranjeno tijekom vojne akcije u gradu Al-Trimsi u pokrajini Hami. Najmanje četiri osobe ubijene su u odvojenim vojnim napadima.

Opservatorij, koji svakodnevno prati događaje i silovite sukobe zemlji te evidentira informacije o smrtno stradalima, izvijestio je da je u posljednjih osam mjeseci, koliko traju neredi u Siriji, ubijeno 4530 osoba, među kojima su 1244 pripadnika snaga sigurnosti.

Ministri vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu su se dogovorili da će nametnuti nove sankcije na sirijsku naftu i u financijskom sektoru te su dodale još 11 tvrtki i imena 12 visokih dužnosnika na crnu listu. Njihova imovina bit će zamrznuta te će im biti zabranjena putovanja u inozemstvo. Američko ministarstvo financija na popis je dodalo imena još dvojice visokih sirijskih dužnosnika i dviju financijskih institucija.

Odbor Arapske lige je na zasjedanju u Kairu na popis je stavio imena 17 sirijskih visokih dužnosnika kojima je zabranjeno putovanje po arapskim državama, a među njima je i ime Asadova brata Mahera, drugoga najvažnijeg čovjeka u zemlji, koji predvodi elitne postrojbe Republikanske garde. Na spomenutom popisu nije ime predsjednika Asada.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika