Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

HDZ najavljuje bitku za preotimanje HSS-ova biračkog tijela na selu

SDP, HNS i HSS oštro će se boriti za bolju poziciju unutar koalicije lijevog centra (SDP i HNS) i centra (HSS). Iako u politici važi stoljetno sveto pravilo – nikad ne reci nikad – mogućnost postizborne koalicije HDZ-a i HSS-a sve je manja nakon predstojećih parlamentarnih izbora

Mate GranićMate GranićJedinstvena smo zemlja u Europi u kojoj građani četiri pet-mjeseci prije redovnih izbora ne znaju datum izbora. HSS kaže (predsjednik Tomčić i potpredsjednik Simonić) da će izbori biti u studenom. Predsjednik Republike Mesić priželjkuje izbore u proljeće iduće godine, slično kao i premijer Račan, usprkos tome što je u zadnjoj izjavi potvrdio mogućnost održavanja parlamentarnih izbora u studenom ove godine. Ostali članovi vladajuće koalicije o tome malo odlučuju, a pogotovo ne LS i Ivo Banac, koji najavljuje i Vlade i vladajuće koalicije.

Na političkoj sceni Hrvatske u posljednje vrijeme događaju se ipak neke značajne promjene koje kristaliziraju predizbornu političku scenu. Na lijevoj strani političke scene približavaju se SDP, Libra i IDS. Koaliciju još nitko nije potvrdio. HNS računa na suradnju s dvije regionalne stranke, u Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a LS koji očito u posljednje vrijeme ima i unutarnjih problema i problema unutar vladajuće koalicije vjerojatno će samostalno izaći na izbore. HSS će sigurno, kao što je i najavio, samostalno ići na izbore, ali najnoviji razvoj događanja između HSS-a i HDZ-a upućuje da će teško biti moguća bilo kakva postizborna koalicija između te dvije stranke, bez obzira što su obje stranke, zajedno s DC-om, članice Europske pučke stranke. Događaji u Slavonsko-baranjskoj županiji, oštri istup Branimira Glavaša protiv HSS-a, koji tu stranku naziva agromafijaškom, a gotovo sigurno sa znanjem Ive Sanadera, upućuje da je procjena HDZ-a da je HSS, bez obzira što samostalno ide na izbore, čvrsto vezan za SDP.

Trijumfalistički organizirano otvaranje nekoliko dionica autocesta u Hrvatskoj, u kojima je sudjelovao cijeli državni vrh, korištenje sredstava državnog proračuna za promidžbu pojedinih ministara i ministarstava, uz sukob u Osječko-baranjskoj županiji, još više udaljavaju HSS od HDZ-a. HDZ najavljuje bitku za HSS-ovo biračko tijelo koje je na selu često vrlo blisko HDZ-u. Ta činjenica bitno mijenja političku scenu Hrvatske. Očito je da će se SDP, HNS i HSS oštro boriti za bolju poziciju unutar koalicije lijevog centra (SDP i HNS) i centra (HSS).

Iako u politici važi stoljetno sveto pravilo – nikad ne reci nikad – mogućnost postizborne koalicije HDZ-a i HSS-a sve je manja nakon ovih parlamentarnih izbora. Kako se je i hrvatska desnica organizirala (očekuje se potpisivanje predizborne koalicije HB-a i HIP-a te HKDU-a i HČSP-a uz moguće priključivanje nekih manjih stranaka ovim koalicijama). U centru i desnom centru ostaju HDZ, DC, HSLS i HSP. Ove četiri stranke započele su i zajedničku akciju bojkota glasovanja u Saboru svih zakona koje predloži Vlada, a ne znače usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravilima i propisima EU-a te onih zakona koje su predložile ove četiri stranke radi nedemokratskog, protuustavnog i protuzakonitog ponašanja vladajuće koalicije u slučaju nastavka rada Osječko-baranjske županije, bez obzira što je 26 vijećnika dalo ostavku. To je legitimna i demokratska mjera udružene oporbe koja će stalno podsjećati hrvatsku javnost i građane da se ova vladajuća koalicija služi neustavnim i nezakonitim mjerama. To nije dobro za razvoj i stabilnost demokracije u Hrvatskoj te to nije preporuka za kandidaturu Hrvatske za EU. Razgovor čelnika HDZ-a, DC-a, HSLS-a i HSP-a (Ive Sanadera, Mate Granića, Dražena Budiše i Ante Džapića) o ovoj temi, traženju datuma izbora od vladajuće koalicije, usklađivanju predizbornih programa, podršci kandidature Hrvatske za EU te nekim aspektima suradnje s Haaškim tribunalom, uključujući slučaj Gotovina, upućuje da se stvara snažna, ozbiljna i programski homogena buduća vladajuća koalicija. Rezultati nekih ozbiljnih istraživanja (Markottel, lipanj 2003.) ukazuju da, bez obzira na još uvijek veliki broj neodlučnih birača (41 posto), ova koalicija ima visok izborni potencijal. Bojkot glasovanja u Saboru za Vladine prijedloge zakona je samo prva zajednička akcija ove četiri stranke.

Njih će biti mnogo više, a konačni je cilj pobjeda na parlamentarnim izborima te formiranje mnogo odlučnije, kompetentnije i homogenije hrvatske vlade koja će uvesti Hrvatsku u EU, koja će imati jasan izvozno i razvojno orijentirani gospodarski program, koja neće biti talac stand by aranžmana s MMF-om (s kojim će, naravno, surađivati na razini konzultacija), koja će brže, kompetentnije i odlučnije rješavati otvorena pitanja sa susjedima te koja će imati jasno naglašenu mediteransku i srednjoeuropsku dimenziju. Vjerujemo da će ova vlada uspješno surađivati sa zemljama jugoistoka Europe, ali bez bilo kakvih regionalnih okvira te da će uspješno riješiti otvorena pitanja sa SAD-om.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika