Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Bal vapmira

Vedrana RudanVedrana RudanO, dragi Kurče! Iz svih novina u mene vrište tekstovi kako moram provesti ljeto da bih bila sretna?! Što moram navući u sebe. Čime se moram špricati. Što moram jesti, a što piti. Gdje moram biti. Što moram gledati. O, Kurče svemogući! Kojekakvi pijanci koji sebe nazivaju someljerima čekaju na mene na svakoj stranici, pa mi poju koje vino uz jelo koje piti treba. O, Kurče dragi i predragi! A plaže?! Pišu kako ovog ljeta svakako trebam otići na divlje plaže, pitome plaže, poludivlje plaže, polupitome plaže, velike plaže, u male uvale, brodom, jahtom, barkom. Moram se kupati tamo gdje se kupa naš džet set?! O, dragi, dragi Kurče! Naš džet set?! Gdje se kupa? Gdje ljetuje naš džet set?
Znam gdje ljetuje naš džet set. Naši seteri ljetuju u dvorcima koje su pokrali, tamo negdje devedesetih. Naši su seteri bili šoferi, referenti, komercijalisti, nadležni za ONO i DSZ, pa su se nakrali uz blagoslov nekih drugih referenata i komercijalista koji su, tamo devedesetih, postali generali. I sad bih ja, radi svoje sreće, trebala preko žice viriti u parkove oko njihovih dvoraca?! Biti im blizu, da me oprhne zvijezdana prašina?! Pa da mogu pričati okolo kako sam vidjela tajkunove kćeri koje ubijaju veprove, rone, jašu, igraju tenis, trče, rađaju anđele, bildaju, nose dior, imaju heliodrom na krovu ukradenog dvorca, helikopterom spašavaju zalutale turiste, veliki reflektori blješte oko ukradenog dvorca, postoje i tjelohranitelji i alarmi! O, sveti Kurče, čuješ li ti ovo?! Jes! O! Da! Morala bih pratiti i modne trendove, ako ovog ljeta želim biti sretna!

Hrvatski kreatori su inventivni, zadnji hrvatski modni krik jest prozirna bluza, ispod golo. Na moje obješene grudi trebala bih navući prozirnu bluzu Velike Kreatorice i tako gola otići na Titov otok. Tamo će i ovog ljeta biti Veliki Glumac. On ovog ljeta, tamo, neće biti sam. Pridružit će mu se drugi najveći hrvatski glumac, Lav Od Medvedgrada. Veliki Glumac će i ove godine u nekoj od istarskih intimnih atmosfera dahtati Ne daj se, Marijo. To, Ne daj se, Marijo, to je pjesma. Veliki je Glumac stenje, uvijek na isti način, urbi et orbi, brat bratu, jedno četrdeset godina. Kad je počeo, Marija je bila komad u najboljim godinama. Danas je gospođa Marija stara žena koja se davno predala, kao i svi mi, i krajnje je nekorektno pozivati je na dizanje! Glumac ne zna da smo se svi predali, još tamo negdje devedesete kad su nas počeli tucati ti seteri, generali, someljeri, kriminalci, makroi, menedžeri, biznismeni i veliki glumci i veliki vođe.

I sad, kad smo se predali, kad ležimo na leđima i vlasnicima dvoraca i privatnih plaža i otoka i uvala i vila i helikoptera i heliodroma pokazujemo gladni trbuh, moramo slušati kako nam Veliki Glumac dahće, Ne daj se, Marijo! Ah, o, Kurče mili! Na Titovom otoku opet će se igrati predstava na otvorenom, u divljini, a la vild. Formirat će se kolona, na čelu kolone stupat će, preko grmlja i kamenja, Lav Od Medvedgrada, rikat će Kroacijo, Kroacijo, a što bi drugo mogao rikati Lav Od Medvedgrada, seteri će za njim capati, a lopatari od njega bježati. O, Kurče presvijetli, spasi nas! Koja je ovo zemlja?! Svi koji drže do sebe moraju hodati u koloni, skupa sa tim strašnim, namirisanim bićima željnim kulture samo ako je kultura na Titovom otoku i ako je kultura rikanje Kroaciji, tucanje Šekspira u glavu i zazivanje predane Marije!

Ako držimo do sebe, ovog ćemo ljeta puzati za tim gadovima koji su opljačkali naše očeve, nas, našu djecu i naše unuke?! Moramo biti blizu svih tih njuški, ako želimo da naš odmor bude ono pravo?! Mili Kurče! Da, tu su i filmski festivali! I Nikol Kidman će doći. Treba vidjeti Kidmanicu i treba biti viđen! Sve će prenositi televizija. Najavljivačica Trbuh Unutra Prsa Na Van svojim će nam sisama još jedanput reći što je in a što aut! Ako u pravo vrijeme budemo na pravom mjestu, bit ćemo uz Kidman, pokraj kamera, uz gubernatora Istre! Naši će neprijatelji umrijeti od ljubomore! Ako budemo gdje treba, uhvatit ćemo sreću za rogove! O! O, Kurče svemogući!

Nešto ću vam reći, ne idem na godišnji! Ni tri kune ne bih potrošila na gledanje svih tih nogometaša, trenera, selektora, lopova, mafijaša, vođa, Velikih Glumaca koji besmisleno riču plaćeni mojom lovom, velikih biznismena koji su postali veliki jer su me okrali, velikih vođa koji su me odveli u kurac. Tri kune ne bih potrošila na gledanje njihovih kurvi, njihovih žena koje znaju za kurve, njihovih predebelih kćeri koje jebu mršavi dečki jer debele koke imaju brdo love koju su i meni ukrale. Što će mi svi ti gadovi koji su se napili moje krvi?! Tko razuman želi plaćati gledanje vlastitih vampira?! Ne želim putovati Hrvatskom, hrvatski zrak smrdi na krv! O, Kurče svemogući!

O, o, kako su strašni krici i vapaji, o, Kurac, o, Kurče?! O kako su strašni i prestrašni! Ali, da li ima smisla u ovakvoj zemlji spominjati Božje ime uzalud?! Ovdje Boga nema! O, kako da bude pristojna Hrvatica koju vampiri ljube? O, jebite se vampiri! Ljetujte u svojim dvorcima, iza žice! Stupajte Hrvatskom okruženi tjelohraniteljima! Živim u nadi da će u Hrvatsku doći ljeto kada u modi neće biti prozirne bluze nego bejzbol palice. Zadnju ću kunu dati za palicu. I krenuti na godišnji odmor!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika