03.12.2011. / 09:20

Autor: Hina

Otvorena birališta izvan Hrvatske

Birališta u inozemstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH, a glasovanje traje 3. i 4. prosinca od 7 do 19 sati.

Neki su već izašli na biralištaNeki su već izašli na biralištaBirališta u inozemstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH, a glasovanje traje 3. i 4. prosinca od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

Na izborima u inozemstvu glasovat će se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše od toga u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama biti od jednog do tri biračka mjesta.

Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

Osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tamo zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.

Prošlogodišnjim promjenama hrvatskog ustava određeno je da će hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na predstojećim i budućim izborima glasovati isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u zemljama u kojima imaju prebivalište, te će birati fiksno tri zastupnika u Saboru, bez obzira koliko ih se odazove na izbore.

Na području Bosne i Hercegovine otvoreno je trideset glasačkih mjesta i to u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzularnih predstavništava u BiH. Prema dostupnim podacima pravo glasa u BiH ima oko 264 tisuće hrvatskih državljana. Dvanaest biračkih mjesta otvoreno je u Sarajevu gdje glasuju birači iz općina središnje i istočne Bosne. U Mostaru je otvoreno jedanaest biračkih mjesta za glasače s područja Hercegovine, u Banja Luci dva za glasače s područja sjeverozapadne Bosne dok će u Tuzli gdje mogu glasovati birači iz općina sjeveroistočnog dijela Bosne biti pet glasačkih mjesta.

Na teritoriju Srbije otvoreno je šest biračkih mjesta - dva u konzularnom uredu Hrvatske u središtu Beograda, dva u konzularnom uredu u beogradskom naselju Dedinju, kao i dva u hrvatskom konzularnom uredu u Subotici.

Ukupno će, prema podacima hrvatskoga veleposlanstva u Beogradu, u Srbiji moći glasovati više od 30 tisuća hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se na dan izbora nalaze u Srbiji.

Vezane vijesti

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da je ta stranka u prošlim parlamentarnim izborima ukupno potrošila nešto manje od 15,5 milijuna kuna… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.12.11. 12:18

Zašto nije objavljeno gdje se nalazi glasačko mjesto za mrtve ?Da li je to Vrgorac,Mostar ili Čapljina ?I Šta trebaju ponijeti mrtvaci sa sobom ?Šta radi Gong glede toga ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika