03.12.2011. / 09:22

Autor: Hina

U Hrvatskoj počela izborna šutnja

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i koja će trajati do zatvaranja birališta, u nedjelju 4. prosinca u 19 sati.

Izborna šutnja trajati će do zatvaranja biralištaIzborna šutnja trajati će do zatvaranja biralištaU Hrvatskoj je u ponoć počela izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i koja će trajati do zatvaranja birališta, u nedjelju 4. prosinca u 19 sati.

Izborni zakon propisuje da izborna promidžba, koja je ove godine počela 17. studenoga objavom pravovaljano predloženih izbornih lista, završava 24 sata sata prije održavanja izbora. U zakonu stoji da se na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je uoči predstojećih izbora izvijestilo kandidate i političke stranke da su izbornu šutnju dužni poštivati i na društvenim mrežama poput facebooka, twittera i drugih. DIP je, naime, utvrdio da tijekom trajanja izborne šutnje nije dopušteno postavljati nove promidžbene sadržaje poput statusa, video clipova, slika ili komentara, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti, na privatnim stranicama povezanih privatnih korisnika ili o tome dostavljaju obavijesti na njihove privatne e-mail adrese.

Za izborne šutnje nije dopušteno objavljivati ni izlazne ankete, tzv. exit pollove, već medijske kuće koje su naručile takva istraživanja njihove rezultate mogu objavljivati tek po zatvaranju birališta.

Izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora u Hrvatskoj počinju u nedjelju u 7 sati ujutro kada se otvara ukupno 6572 biračka mjesta u deset domaćih izbornih jedinica. Zajedno sa 124 biračka mjesta u inozemstvu (u 52 države), gdje zastupnike u Sabor biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnoj XI. izbornoj jedinici, te tzv. mješovita izborna mjesta na kojima, među ostalima, glasuju privremeno upisani birači, oni koji se na dan izbora neće zateći u mjestu prebivališta te oni prijavljeni u inozemstvu, ali će na dan izbora biti u Hrvatskoj, za parlamentarne izbore 2011. ukupno će biti otvoreno 6873 biračkih mjesta.

Na izborima će pravo glasa imati ukupno 4,504.081 birač, koliko ih je upisano u biračke popise, od kojih 4,092.323 svoje biračko pravo ostvaruje u Hrvatskoj.

U deset domaćih izbornih jedinica može glasovati ukupno 3,717.523 birača koji razmjernim sustavom sa stranačkih i neovisnih lista s po 14 kandidata ukupno biraju 140 zastupnika, dok je u XII. izbornoj jedinici, koja čini teritorij cijele RH, evidentirano 374.800 birača koji biraju osam zastupnika nacionalnih manjina. U XI. izbornoj jedinici pravo glasa ima 411.758 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj koji biraju fiksno tri zastupnika.

Na izborima će se u 11 izbornih jedinica (bez XII.) natjecati ukupno 313 kandidacijskih lista koliko ih je DIP prihvatio kao pravovaljane.

Od toga je 285 stranačkih (204 samostalne i 81 koalicijska) i 28 neovisnih, dok je 56 kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

Za 151 zastupničko mjesto sedmoga saziva Hrvatskog sabora prijavilo se ukupno 4359 kandidata, među kojima je 34,96 posto žena.

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 76 zastupnika.

Vezane vijesti

Nema instituta "šutnje" za državni referendum

Nema instituta "šutnje" za državni referendum

U provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neće se ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 03.12.11. 11:15

Eto, budući je izborna šutnja ja šutim!


registracija
11/1/10

fluid, 03.12.11. 13:33

POGREŠNO !!! U Hrvatskoj nije počela izborna šutnja,u Hrvatskoj traje izborna i svaka druga šutnja već 20 godina !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika