03.12.2011. / 14:54

Autor: Deutsche Welle

Autobusima na birališta

Pravo glasa na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ima i 264.000 hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini. Problem bi mnogima mogao predstavljati dolazak na birališta kojih je ovaj put mnogo manje.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLFoto: Goran Stanzl/PIXSELL"Izbori u Republici Hrvatskoj neće donijeti nikakvu krupniju novost za Hrvate u BiH", smatra politički analitičar Pejo Gašparević. On podsjeća da u predizbornoj kampanji Hrvati u BiH gotovo da nisu ni spomenuti. „Izuzetak je HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) koji je u nekoliko navrata ponovio tezu o tome kako će brinuti o Hrvatima u BiH", kaže Gašparević.

„Jedina novost je ta što se sada biraju tri zastupnika iz BiH, odnosno Izborne jedinice XI, u Sabor Republike Hrvatske, a ranije je taj broj bio veći. To na neki način reducira odnos Zagreba prema hrvatskim državljanima u BiH i moglo bi se reći da će uticaj Hrvata iz BiH u Saboru Republike Hrvatske biti još manji", tvrdi Gašparević.

Kakvu korist bosanskohercegovački Hrvati imaju od izbora u Hrvatskoj?

Profesor na Sveučilištu u Mostaru Mile Lasić jedan je od onih bosanskohercegovačkih intelektualaca koji skeptično gledaju na mogućnost građana da glasaju na izborima u državi u kojoj ne plaćaju poreze. Lasić podsjeća na to kako sličnih primjera ima i u drugim zemljama koje nacionalnim manjinama omogućavaju pravo glasanja u matičnim državama. Na razlika ipak ima.

„Mi u BiH imamo tri konstitutivna naroda, a jedan od njih je hrvatski. U tom smislu ne vidim da sudjelovanje na izborima u susjednoj zemlji može donijeti neke koristi Hrvatima u BiH. To je prodaja magle od strane dominantnih političkih subjekata među Hrvatima", kaže Lasić.

Prema istraživanjima, bosanskohercegovački Hrvati, odnosno državljani BiH s pravom glasa u Republici Hrvatskoj, svoje će povjerenje na izborima najvjerovatnije dati kandidatima HDZ-a. „Gotovo sa sigurnošću bi se moglo kazati da će HDZ-ovi smjestiti svoja tri zastupnika u Sabor i osigurati im mirnu mirovinsku budućnost", kaže dr. Lasić.

Bolja logistika - više izgleda?

„Dva HDZ-a apsolutno kontroliraju postojeće biračko tijelo. Lista 'Hrvatsko zajedništvo' koju ovdje u BiH, odnosno Izbornoj jedinici XI, nosi profesor Dražen Pehar, u stvari je jedna marginalna alternativa. Ona je interesantna tek toliko što po prvi put unosi elemente političke pluralizacije među bosanskohercegovačkim Hrvatima", kaže profesor Lasić.

Hrvatski državljani u BiH moći će glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, pa bi najveći problem mogao biti upravo dolazak na birališta. Analitičari stoga prednost daju strankama s dobrom logistikom, odnosno onima koji su u stanju osigurati prijevoz birača na birališta. Dopisnog glasanja neće biti, a za izbore u Izbornoj jedinici XI predviđena su dva dana, subota 3. i nedjelja 4. prosinac.

Autor: Samir Huseinović, Sarajevo

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dijaspora 2.0

Dijaspora 2.0

Vijest da se samo u proteklih nekoliko mjeseci tridesetak ljudi iz slavonskog gradića Belišća u potrazi za poslom i boljim životom odselilo u Kanadu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika