03.12.2011. / 15:44

Autor: Hina

Faymann: Članice EU-a zadržat će financijski suverenitet

Članice EU-a zadržat će kontrolu nad svojim proračunima, ali bi mogle biti kažnjene zbog nediscipline prema planu o kojem će čelnici EU-a raspravljati idućega tjedna na sastanku posvećenom dužničkoj krizi eurozone, izjavio je u subotu austrijski kancelar Werner Faymann.

Werner FaymannWerner FaymannČlanice EU-a zadržat će kontrolu nad svojim proračunima, ali bi mogle biti kažnjene zbog nediscipline prema planu o kojem će čelnici EU-a raspravljati idućega tjedna na sastanku posvećenom dužničkoj krizi eurozone, izjavio je u subotu austrijski kancelar Werner Faymann.

"U svim zemljama Europe trebamo zakonske mjere za zaustavljanje zaduživanje, kao one koje su uvedene Austriji. Također se razmišlja o izmjenama europskog ugovora", rekao je Faymann u intervjuu za list Oesterreich, na upit kakve će se odluke donijeti na europskom summitu.

"U svakom slučaju zemlje će zadržati financijski suverenitet, pa referendum neće biti potreban. Rasprava o tome trebaju li članice ostati bez proračunskog suvereniteta i tako stvoriti sjedinjene europske države, dugoročna i njome se na summit nećemo baviti", dodao je.

Faymann je jasno dao do znanja da bi bilo kakva izmjena Lisabonskog ugovora s ciljem stvaranja fiskalne unije zahtijevala raspisivanje referenduma u Austriji.

Sastanak na vrhu u petak brojni analitičari tumače kao "biti ili ne biti" eurozone, nakon što dosadašnje polovične mjere usuglašene među europskim čelnicima u protekle dvije godine nisu zaustavile krizu na financijskim tržištima.

Austrijski kancelar je upozorio da postoji "vrlo realna opasnost" raspada eurozone ako Unija ne prihvati nove mjere i ako ih se ne bude pridržavala.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika