03.12.2011. / 20:08

Autor: Nacional.hr

Kreator jedinstvene valute

'Euro je od samog početka bio osuđen na propast'

"Vođe su odlučile zažmiriti na temeljne slabosti i neuravnoteženost gospodarstava članica eurozone", optužuje Delors

Euro je od početka bio osuđen na propast?Euro je od početka bio osuđen na propast?Jacques Delors, idejni tvorac jedinstvene europske valute i predsjednik Europske komisije od 1985. do 1995. godine u razgovoru za britanski The Daily Telegraph rekao je kako je su greške koje su počinjene na samom početku stvaranja eura dovele do aktualne dužničke krize.

Ističe kako dužnička kriza potiče od "greške u izvedbi" koju su europski političari previdjeli na samom početku uvođenja eura.

"Vođe su odlučile zažmiriti na temeljne slabosti i neuravnoteženost gospodarstava članica eurozone", optužuje Delors te ističe kako je dužnička kriza zapravo prijetnja temeljnim demokratskim vrijednostima Zapada.

Delors upozorava kako je euro zaživio a da nije imao snažne mehanizme kojima bi mogao spriječiti članice eurozone da nezaustavljivo gomilaju dugove. Upravo je to dovelo do aktualne krize, a Delors smatra kako bi krivnju za to trebale snositi sve zemlje podjednako.

No, prst je ipak uperio u smjeru Njemačke zbog njenog konstantnog inzistiranja da Europska središnja banka ne pruži potrebnu pomoć posrnulim članicama.

"Problemi eura proizašli su iz kombinacije tvrdoglave njemačke ideje o monetarnoj kontroli i nedostatka jasne vizije među ostalim zemljama", ističe Delors.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 03.12.11. 21:14

Opet Švabo kriv!

Bi opet malo ratovali?


registracija
18/9/10

Brobi, 03.12.11. 22:53

Euro nije slucajno nastao. Njemacka je naivno uletila u anglosaksonsku klopku. Sada ce na duze vrjeme biti prisiljena vracati tudje dugove. U ovoj globalizaciji centralizirane evrope svjetskim mocnicima je puno lakse upravljati dirigiranom demokracijom sa nekoliko tehnokrata koji se izmjenjuju na vlasti kontrolirajuci preko 400 miliona ljudi. A njemcima je ogrlica stavljna na vrat za duze vrjeme. Cetrdeseta im se nikad nece zaboravit.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 03.12.11. 22:58

Zasto bi njemac bio kriv zato sto Grci idu sa 55 godina u mirovinu vecu nego njemac sa 67 godina rada.Zasto bi njemac bio kriv zato sto Grci dobivaju 14 placa,a da manje rade nego njihov kolega iz Njemacke ?Problem lezi u kotroli takvih zemalja kao Grcka,tu je propust napravljen.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika