04.12.2011. / 17:20

Autor: Hina

Zabrana izvoza iranske nafte podiže cijenu na 250 USD

Iran je u nedjelju upozorio Zapad da bi bilo koji potez, čiji je cilj blokiranje izvoza iranske nafte, mogao više nego udvostručiti cijenu sirove nafte s poražavajućim posljedicama za krhku globalnu ekonomiju.

Iran je jedan od najvećih izvoznika nafteIran je jedan od najvećih izvoznika nafteIran je u nedjelju upozorio Zapad da bi bilo koji potez, čiji je cilj blokiranje izvoza iranske nafte, mogao više nego udvostručiti cijenu sirove nafte s poražavajućim posljedicama za krhku globalnu ekonomiju.

"Čim takvo pitanje postane tema ozbiljnih razgovora, cijena nafte porast će na 250 dolara po barelu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast u intervjuu za iranski dnevni list Sharq.

Ta je izjava uslijedila nakon međunarodne reakcije na nedavni napad iranskih studenata na zgradu britanskog veleposlanstva u Teheranu - događaj koji je odmah naišao na oštru osudu iz cijeloga svijeta i mogao bi ponovno pokrenuti ideju o još oštrijim sankcijama protiv Teherana.

Washington i zemlje članice EU-a već su razgovarale o mjerama ograničenja izvoza nafte, pošto je IAEA u studenome objavila izvješće prema kojemu postoje dokazi o tomu da Teheran radi na izradi atomske bombe, što Iranci i dalje uporno negiraju, tvrdeći kako njihov nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

"Nitko ne pozdravlja sankcije, svima nam je jasno da sankcije za sobom povlače razne prepreke, no želimo istaknuti kako ćemo te prepreke nadvladati. Nametanje sankcija na izvoz nafte i plina spada u sankcije. No, ako netko želi donijeti takve sankcije, najprije treba dobro razmisliti kakve će biti posljedice", rekao je Mahmanparast.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika