04.12.2011. / 17:56

Autor: Hina

Talijanska vlada u nedjelju raspravlja o proračunskim mjerama

Novi talijanski premijer Mario Monti sazvao je za nedjelju, dan ranije nego što je bilo najavljeno, sjednicu vlade na kojoj će se raspravljati, a vjerojatno i prihvatiti, nove proračunske mjere, ističe se u službenom priopćenju.

Mario MontiMario MontiNovi talijanski premijer Mario Monti sazvao je za nedjelju, dan ranije nego što je bilo najavljeno, sjednicu vlade na kojoj će se raspravljati, a vjerojatno i prihvatiti, nove proračunske mjere, ističe se u službenom priopćenju.

Prihvaćanje novih mjera bilo je planirano u ponedjeljak ujutro, ali, kako navode sudionici susreta Montija s političkim strankama i socijalnim partnerima održanih u subotu i nedjelju, predsjednik vlade želi žurno djelovati kako bi umirio strane partnere Italije, trećeg po snazi gospodarstva eurozone koje pati od prezaduženosti i niskog rasta.

"Stanje u Italiji je teško i prate ga u Washingtonu, Pekingu i Tokiju", rekao je Monti gradonačelniku Barija Micheleu Emilianu, navodi potonji.

"Moramo izabrati između veoma rigoroznog plana odmah i rizika stečaja sutra", istaknuo je za televizijsku kuću Sky TG24 Angelino Alfano, predsjednik PDL-a, stranke desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija, nastojeći na nužnosti bolnih rezova.

Novi proračun trebao sadržavati paket mjera štednje vrijedan oko 24 milijarde eura, koji uključuje brojne proračunske rezove te povećanje poreza na nekretnine i poreza na prihode najbogatijih, manji porez na igre na sreću te novo povećanje PDV-a.

Programom se, primjerice, smanjuje proračun za zdravstvo za 2,5 milijarde eura u 2012. i za 5 milijardi eura u 2013. godini.

No najosjetljivije pitanje za vladu je mirovinski sustav u vezi s kojim su najavljene "bolne" reforme, uključujući povećanje dobne granice umirovljenja za mnoge radnike.

To će vjerojatno odmah nagnati sindikate na prosvjede, napose najveći CGIL (ljevica), čija je predsjednica Susanna Camusso već istaknula da se "ne smije dirati" u sadašnji sustav po kojemu se mirovina stječe nakon 40 godina uplaćivanja iz plaće.

Monti se u nedjelju sastao s čelnicima sindikata kako bi izgradio što širu potporu za najavljene mjere štednje. Sindikati upozoravaju da će te mjere teško pogoditi siromašnije radnike i umirovljenike, no u talijanskoj javnosti postoji snažna potpora za Montijev plan.

Prihvaćanje paketa smatra se ključnim za obnovu poljuljanog povjerenja u Italiju na financijskim tržištima, nakon niza neispunjenih obećanja prijašnje vlade desnog centra, premijera Silvia Berlusconija.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika