04.12.2011. / 18:16

Autor: Hina , Nacional.hr

GONG:

Izbornu šutnju kršili veliki i mali

GONG poziva političke stranke i kandidate da se suzdrže od promotivnih aktivnosti i podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje

ArhivaArhivaGONG je danas do 14 sati zaprimio petnaestak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova zemlje te iz inozemstva.

Izbornu šutnju podjednako su na različite načine kršile i veće i manje stranke, stoji u izvješću GONG-a u kojemu se sudionike izbora - političke stranke i kandidate - podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje.

GONG-u je, kako se navodi, dojavljeno lijepljenje plakata na gradskom info centru, dijeljenje letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu, pojavljivanje letaka pojedinih političkih stranaka u poštanskim sandučićima, SMS poruke i Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju, te telefonsko agitiranje putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku. Dojavljeno je i agitiranje predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u gradu na istoku Hrvatske.

Dodaje se, kad je riječ o društvenim mrežama, da se ne smatra kršenjem izborne šutnje objava novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora.

Kako bi pak pridonio povećanju transparentnosti izbornoga procesa, ali i povećanju sigurnosti i informiranosti aktera tog procesa, GONG podsjeća da su poslodavci dužni svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje te da starije, nemoćne i bolesne osobe, te trudnice i osobe s posebnim potrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkog odbora do njihove lokacije.

GONG poziva političke stranke i kandidate da se suzdrže od promotivnih aktivnosti i podsjeća da je do 19 sati obvezno poštivanje izborne šutnje.

Vezane vijesti

Nedovoljna otvorenost prema strancima

Nedovoljna otvorenost prema strancima

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika