04.12.2011. / 18:56

Autor: Hina

Izbori u Rusiji - demokracija u nazadovanju

Masovne izborne prevare, blokiranje više nezavisnih internetskih stranica, onemogućavanje rada izbornih promatrača i novinara obilježili su u nedjelju ruske parlamentarne izbore, tvrdi oporba i upozorava da je demokracija u Rusiji krenula unazad.

Vladimir PutinVladimir PutinMasovne izborne prevare, blokiranje više nezavisnih internetskih stranica, onemogućavanje rada izbornih promatrača i novinara obilježili su u nedjelju ruske parlamentarne izbore, tvrdi oporba i upozorava da je demokracija u Rusiji krenula unazad.

"Zbog masovnih i oganiziranih izbornih prevara koje je na sustavan način provela stranka na vlasti, ne možemo govoriti o izborima. Bolje je ne koristiti tu riječ", izjavio je za strane agencije Sergej Kovaljev, bivši politički zarobljenik iz sovjetske ere i kritičar Kremlja.

Za Dimitrija Orečkina, iz nevladine udruge Građanin promatrač koja nadgleda izbore, "to su najskandalozniji izbori u našoj povijesti". Orečkin također ocjenjuje da je "vlast uhvatila panika".

Zbog neregularnosti izbora, kako tvrdi oporba, u Moskvi i Sankt Petersburgu je policija uhitila više od 170 prosvjednika, među kojima i Eduarda Limonova, oporbenjaka i pisca koji je najavio kandidaturu za predsjedničke izbore 2012.

"Sramota", skandirali su prosvjednici u Moskvi, tražeći "Limonova za predsjednika". Prosvjednici su u dva najveća ruska grada poručili da su "izbori farsa" i da su "izbori bez oporbe zločin".

Tijekom dana, više nezavisnih medija je postalo žrtvom hakerskih napada, poput radio postaje Eho Moskva i internetskog portala Slon.ru te organizacije za nadzor izbora Golos. Oni su objavili kako su njihove internetske stranice jutros "srušili" hakeri nastojeći ih na taj način ušutkati zbog objavljivanja informacija o nepravilnostima koje su se dogodile tijekom današnjih parlamentarnih izbora.

"Čini nam se da središnje izborno povjerenstvo, državno odvjetnišvo i hakeri djeluju zajedno", rekao je za Reuters direktor portala Slon.ru Maksim Kašulinski. Golos je osudio "kampanju zastrašivanja koju provodi vlast", pojašnjavajući da se aktivistima udruge prijetilo telefonom te da je tužiteljstvo u Moskvi otvorilo istragu protiv te nevladine udruge, optužujući je za širenje "glasina". Golos je tako zaradio kaznu od 30.000 rubalja (700 eura).

Prošli je tjedan ruski premijer Vladimir Putin, ujedno i bivši predsjednik u dva mandata, proglasio nevladine udruge "Judama".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika