04.12.2011. / 22:10

Autor: Hina

Janša priznao izborni poraz i čestitao Jankoviću

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša priznao je u nedjelju da njegova stranka nije osvojila dovoljno glasova za sastavljanje vlade te čestitao pobjedniku izbora, ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću i njegovoj stranci "Pozitivna Slovenija".

Janez JanšaJanez JanšaPredsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša priznao je u nedjelju da njegova stranka nije osvojila dovoljno glasova za sastavljanje vlade te čestitao pobjedniku izbora, ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću i njegovoj stranci "Pozitivna Slovenija".

"Birači su se odlučili kako su se odlučili, a tako je u demokraciji i pravilno", rekao je Janša u izbornom stožeru svoje stranke nakon što je zahvalio suradnicima i biračima na potpori.

Priznao je da rezultat izbora nije onakav kakav njegova stranka željela i zbog kojih je išla na prijevremene izbore, ali je dodao da čestita izbornom pobjedniku i strankama koje su ušle u parlament.

Janša, kojega su predizborne ankete isticale za favorita za dobivanje mandata za sastav nove vlade, izjavio je da će Janković na osnovi rezultata prvi dobiti mandat za sastav nove vlade, ali da će njegova Slovenska demokratska stranka (SDS), bilo u vladi bilo u oporbi, djelovati "za dobro Slovenije".

U isto vrijeme, Janša je dodao da će "razdrobljen izborni rezultat" vjerojatno onemogućiti brzo formiranje nove vlade koja se mora suočiti s ekonomskim problemima.

Formiranje nove stabilne vlade bit će vrlo teško, rekao je Janša, dodajući da ne isključuje ni mogućnost novih prijevremenih izbora.

Uz to, Janša je - aludirajući na Jankovićeva obećanja o gospodarskom rastu od četiri posto BDP-a koje bi Slovenija pod njegovom vladom mogla zabilježiti za nekoliko godina - rekao da su nerealna i da njegova stranka takva obećanja biračima nije davala.

Nakon 75 posto prebrojanih glasova Janovićeva Pozitivna Slovenija i dalje ima prednost pred drugoplasiranom, Janšinom strankom. Prema novim privremenim neslužbenim rezultatima, Janović bi dobio 28 zastupnika u parlamentu, dva više od Janšine stranke.

Slijede Pahorovi Socijalni demokrati (SD) s 10 zastupničkih mjesta, Građanska lista Gregora Viranta s osam, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Slovenska pučka stranka (SLS) sa po šest te stranka Nova Slovenija (NSI) s četiri zastupnička mandata. Dva mandata pripadaju talijanskoj i mađarskoj nacionalnoj manjini.

Prema dosadašnjim neslužbenim podacima, na izborima je sudjelovalo nešto više od milijun birača, odnosno 61 posto.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika