04.12.2011. / 23:01

Autor: Nacional.hr

GONG-ovi rezultati: Kukuriku koalicija 78, HDZ s partnerima 46

Prema njihovim rezultatima Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ s partnerima (DC, HGS i dijaspora) 46 mandata, Hrvatski laburisti 7, HDSSB 5, nezavisna lista don Ivan Grubišić 2, HSS 2, HSP 1, HSP Ante Starčević 1

Kukuriku koaliciji smiješi se i apsolutna većinaKukuriku koaliciji smiješi se i apsolutna većinaGONG je objavio svoje rezultate koje su dobili paralelnim prikupljanjem i obradom glasova, a koji su do sad bili najprecizniji i najbliži službenim rezultatima.

U ovom izračunu, pogreška može biti najviše dva mandata - u odnosu na SDSS (9. jedinica) i HSS (7. jedinica) koji su unutar statističke pogreške, a blizu praga. K tome, koalicija Kukuriku može dobiti maksimalno dva dodatna mandata.

Prema njihovim rezultatima Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ s partnerima (DC, HGS i dijaspora) 46 mandata, Hrvatski laburisti 7, HDSSB 5, nezavisna lista don Ivan Grubišić 2, HSS 2, HSP 1, HSP Ante Starčević 1.

Paralelno prikupljanje i obrada glasova (PVT - parallel vote tabulation) je snažan i pouzdan mehanizam za provjeru službenih rezultata izbora i uočavanje izbornih prijevara. Postupak se provodi paralelno uz biračke odbore i izborna povjerenstva, a podaci dobiveni prikupljanjem glasova s pojedinih biračkih mjesta potom se preračunavaju u mandate, odnosno u osvojena zastupnička mjesta u Saboru. U obradu podataka uključene su statističke metode za projekciju rezultata, procjenu greške, procjenu stabilizacije podataka, odabira uzorka biračkih mjesta itd.

Za razliku od izlaznih anketa (exit poll) koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju se službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu, što prvenstveno služi verifikaciji službenih rezultata. Ukratko, rezultati izlaznih anketa su rezultati intervjua s biračima, dok su PVT rezultati glasanja na biračkim mjestima.

Promatrači su bazirani na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka, a u uzorak je uključeno ukupno 160.797 glasova.

Procijenjena greška je specifična za svaku listu stranke/koalicije/nezavisne liste i temeljena je na veličini uzorka i ujednačenosti glasanja za listu u izbornoj jedinici. Ona je statistički maksimum pogreške, a stvarna pogreška će biti puno manja od statističke greške.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika