05.12.2011. / 01:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Strani mediji: o

Očekivana pobjeda ljevice i teške reforme

Birači su razočarani HDZ-om i većina ih želi promjenu, piše AFP i objašnjava da će buduća vlada naslijediti vrlo osjetljivu gospodarsku situaciju nakon gotovo stalne recesije od početka 2009. i visoke nezaposlenosti od 17,4 posto

IlustracijaIlustracijaOčekivana pobjeda ljevice na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i teško gospodarsko stanje koje će morati rješavati nova vlada, naglasci su svjetskih agencija i stranih tiskovina u nedjelju navečer po objavi prvih rezultata parlamentarnih izbora.

"Na današnjim parlamentarnim izborima očekivano je slavila koalicija lijevog centra koja je uvjerljivo porazila vladajući HDZ", piše slovenska agencija STA i prenosi životopis predsjednika socijaldemokrata Zorana Milanovića kojemu će predsjednik republike povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade.

Prognoze su se obistinile i oporbena koalicija Kukuriku pod vodstvom socijaldemokrata jasno je dobila izbore, piše austrijska agencija APA te objašnjava da je vladajuća stranka HDZ zbog korupcijskih skandala izgubila potporu birača.

"Tkogod bude sastavljao buduću vladu morat će provesti bolne rezove u proračunu kako bi očuvao sadašnju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske, no morat će se uhvatiti ukoštac i s rastućom nezaposlenošću i nastaviti borbu protiv korupcije", piše dopisnik britanske mreže BBC. Napominje da se za korupciju sudi bivšem premijeru no da su afere bacile sumnje i na druge dužnosnike.

Hrvatska treba u prosincu potpisati pristup Europskoj uniji, no oporavak iz recesije bit će težak zbog europske krize i očekivanog rasta od 0,5 posto, piše BBC i dodaje da je Milanović obećao mjere štednje, a sadašnja premijerka Jadranka Kosor odbila je zatražiti pomoć MMF-a, što Milanović nije isključio.

"U teškoj gospodarskoj situaciji s visokom nezaposlenošću Hrvatska je odlučila povjerenje dati koaliciji lijevog centra", piše talijanska agencija ANSA.

ANSA citira riječi izbornog pobjednika da će se morati raditi dulje i više, no da neće biti "bolnih rezova". Podsjeća da je Milanović preuzeo stranku nakon iznenadne smrti povijesnog lidera SDP-a Ivice Račana 2007., i nije se zamarao kritikama da je premlad i bez političkog iskustva, te bez kontakta s biračima. Dodaje da kritičari strahuju kako Milanoviću manjka vještina komuniciranja potrebna za vođenje koalicije, što bi moglo izazvati nesklad unutar vlade.

Sve agencije podsjećaju da 9. prosinca pristup Europskoj uniji trebaju u ime Hrvatske potpisati predsjednik Ivo Josipović i premijerka kojoj istječe mandat Jadranka Kosor, a ANSA zaključuje da će to biti njezino posljednje zadovoljstvo.

Oporbena koalicija lijevog centra uvjerljivo je pobijedila na izborima, piše francuska agencija AFP i citira prvu reakciju člana HDZ-a Vladimira Šeksa da su "rat protiv HDZ-a" tijekom kampanje "vodili svi mediji" u zemlji.

Birači su razočarani HDZ-om i većina ih želi promjenu, piše AFP i objašnjava da će buduća vlada naslijediti vrlo osjetljivu gospodarsku situaciju nakon gotovo stalne recesije od početka 2009. i visoke nezaposlenosti od 17,4 posto.

Španjolski dnevnik El Mundo prenosi ocjene političara da je korupcija velik razlog nezadovoljstva hrvatskih birača.

"To se pitanje pretvorilo u kritičan problem zadnjih godina i ključno je za razumijevanje pada vladajuće stranke", citira list Sofiu Sebastian, analitičarku iz centra FRIDE koja dodaje da Hrvati traže "nov početak, čist od korupcije, sposoban suočiti se s gospodarskim problemima s kojima će se Hrvatska morati suočiti idućih mjeseci", a prvi je izazov "zaustaviti nezaposlenost".

Hrvatska je žrtva "učinka krize u cijeloj Europi", piše španjolski dnevnik El Pais i prenosi Milanovićevu ocjenu da je "zemlja previše dugo živjela iznad svojih mogućnosti".

Zbog toga Milanović predviđa program rezova, ali ne pretjeran, te planira kombinaciju štednje s akcijama koje bi trebale jačati turizam, hrvatski adut. "Hrvatska je željela okrenuti leđa godinama političke korupcije i zato je nanijela ponižavajuć poraz stranci desnog centra koja je vodila zemlju najveći dio godina u zadnja dva desetljeća od stjecanja neovisnosti", piše britanski dnevnik Guardian. Napominje da su se zadnje dvije godine otkrivali razmjeri organizirane korupcije na razini države i masovne pronevjere.

"Nova vlada lijevog centra, uključujući liberale i regionaliste, morat će se nositi s katastrofalnim gospodarskim naslijeđem, s nacionalnim dugom koji se penje prema razinama talijanskog i belgijskog, s nezaposlenošću do 20 posta i depresivnim raspoloženjem naroda".

I Guardian piše da će Hrvatska za nekoliko dana potpisati pristupni ugovor s EU-om, te se nada da će članstvo donijeti priljev sredstava i stranih ulaganja.

U opširnu izvješću iz Zagreba francuski dnevnik Le Monde nabraja korupcijske afere koje su diskreditirale HDZ, stranku koja je vladala gotovo neprekidno od 1991. godine.

I Le Monde piše o teškom gospodarskom stanju Hrvatske i "bolnim reformama" koje čekaju koaliciju lijevog centra, no prenosi i ocjenu članice SDP-a da će im "za izlazak iz krize trebati konstruktivna i mirna oporba".

Vezane vijesti

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Cijena poraza -15,5 milijuna kn

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas da je ta stranka u prošlim parlamentarnim izborima ukupno potrošila nešto manje od 15,5 milijuna kuna… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 05.12.11. 07:23

Reforme,...ha ha ha, da, iz jednog đepa u drugi.
Ma nemojte me nasmijavati,kakav boljitak?
Ja u Hrvatskoj nevidim političare koji bi nas izvadili iz dreka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika