05.12.2011. / 14:40

Autor: Deutsche Welle

Ima li uopće uspješnih grčkih poduzeća?

Iako bi se po vijestima iz Grčke moglo zaključiti drugačije, odgovor jest - da, ima vrlo uspješnih tvrtki u Grčkoj. Ali svima njima je jedno zajedničko: već odavno su shvatili da im je grčko tržište - premaleno.

Grčka je u ozbiljnim problemimaGrčka je u ozbiljnim problemimaMeđu uspješne svakako spada Evangelos Mytilineos koji je još 2007. direktorima svojeg holdinga Mytilineos Group dao nalog: "Moramo okončati našu ovisnost o tržištu Grčke." Danas je jedna od najznačajnijih metaloprerađivačkih tvrtki, a najveći je i privatni proizvođač električne energije u zemlji. Iz njegovih tvornica aluminija se izvoze dijelovi za automobile, grade plinske turbine u Turskoj i što je najvažnije: tvrtka neprestano bilježi rast.

"Drugi su bili na odmoru"

Doduše, bilo je tu i sreće: u kolovozu 2008., samo mjesec dana prije sloma financijske kuće Lehman Brothers nakon kojeg su banke zatvorile svoje blagajne, njegov holding je sakupio dodatnih 500 milijuna eura za ekspanziju - s kamatama koje danas u Grčkoj zvuče kao da su s neke druge planete: 0,85%. "Drugi su bili na odmoru, mi smo pripremali novu dionicu za plasman", sjeća se vlasnik pred novinarom njemačkog izdanja Financial Timesa. Ova poslovna orijentacija na izvoz je rezultirala time da su samo u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili promet od jedne milijarde eura - više nego u čitavoj 2010.

Chris Kontoveros je također došao do istog zaključka kao i Mytilineos, makar djeluje u posve drugom sektoru: on je, sa svojim ocem, najveći proizvođač gotovih jela od ribe i morskih plodova u Grčkoj. Tek on bi trebao biti pogođen činjenicom da Grci u ovim danima nipošto nemaju novaca za specijalitete, ali to ih ne pogađa toliko: upravo su otvorili podružnice u Japanu i Kini i trguju po čitavom svijetu.

"Grci su se promijenili"

Ili Nikos Koutsianas, vlasnik Apivite: njihov promet je već prošle godine bio 30 milijuna eura, a ove godine će biti bolje. On trguje kozmetikom od prirodnih sastojaka, medom i čajevima i izvoz mu je ove godine porastao za 14%. On pak primjećuje da su se i njegovi sugrađani promijenili: sve je manje altruizma, a ljudi su postali previše pasivni. Umjesto da sami razmisle, kako da se izvuku iz nevolja, čekaju da političari to učine umjesto njih.

Jer iako ima uspješnih tvrtki u Grčkoj, i Evangelos Mytilineos priznaje da ih je puno premalo i da nedostaje upravo tog poduzetničkog duha: "Nas je pet, možda deset u našoj veličini. To nije dovoljno da se Grčkoj osigura uzlet. Za to su potrebna mala i srednja poduzeća." To pak zvuči kao začaran krug, jer je čitav niz obiteljskih tvrtki propalo baš zato jer su bili premaleni za izvoz, a ipak previše ovisni o grčkom tržištu.

Što će biti s Grčkom? Ovi uspješni Grci dobro znaju da je tamošnja politika, kako kaže Mytilineos; "beznadni kaos". S druge strane, i on dobro zna i da su "tržišta kao vukovi, ako vide da si slab, ubit će te. To im je posao." Izlaz vide jedinou tomu da Grčka povrati povjerenje financijskog tržišta. Naredbe i odredbe tu ništa ne pomažu, potreban je samo zdrav državni proračun.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika