05.12.2011. / 18:03

Autor: Nacional.hr

Sarkozy i Merkel dogovorili nova fiskalna pravila za eurozonu

Jačanje fiskalne discipline u zemljama eurozone smatra se jedinim načinom na koji bi se mogla očuvati zajednička vlauta i razriješiti dužnička kriza

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na radnom su ručku u Parizu dogovorili opsežan set novih fiskalnih pravila za eurozonu, a o kojem će se raspravljati na summitu Europske unije u Bruxellesu u petak.

Pravila koja njemačko-francuski tandem predlaže temelje se na zahtjevima koje je pred njih postavio predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi, kako bi se uvela jača disciplina u zemljama koje su se našle na udaru dužničke krize.

Jačanje fiskalne discipline u zemljama eurozone smatra se jedinim načinom na koji bi se mogla očuvati zajednička vlauta i razriješiti dužnička kriza.

U obraćanju novinarima nakon sastanka, Sarkozy je istaknuo kako je s kancelarkom Merkel dogovorio da u budućnosti privatni sektor neće morati snositi teret potencijalnih gubitaka u rješavanju dužničke krize.

Kancelarka Merkel istaknula je kako Europa mora pokazati investitorima da je ona sigurno mjesto za njihove investicije, a ne rupa bez dna.

Sarkozy se složio s prijedlogom Angele Merkel da se napravi revizija europskog ugovora kako bi se ojačala fiskalna pravila za sve članice.

"Željeli bismo da svih 27 zemalja članica sudjeluje u promjenama ugovora, no spremni smo ići i samo sa 17 koje su članice eurozone", istaknuli su Sarkozy i Merkel.

Iako će točni prijedlozi biti poznati tek u petak na summitu EU, među predloženim promjenama je i mehanizam kažnjavanja članica koje probiju deficit od tri posto. Također, dogovoreno je da Europski fond za stabilnost, koji je trebao postati trajnim mehanizmom od 2013. godine, zaživi već od 2012.

Sarkozy je posebno naglasio potrebu da se promjene prihvate i provedu što prije, po mogućnosti prije ožujka sljedeće godine.

"Više nemamo vremena. Jasno je da moramo reagirati što je brže moguće", istaknuo je na kraju Sarkozy.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika