05.12.2011. / 18:35

Autor: Nacional.hr

Udovoljiti svima

'Teškaši' neskloni kompromisima

Zanimljivo je ipak da Zoran Milanović i Radimir Čačić imaju vrlo kvalitetan međusobni odnos koji njeguju posljednje dvije godine

Radimir Čačić i Zoran Milanović (Foto: Oleg Moskaljov)Radimir Čačić i Zoran Milanović (Foto: Oleg Moskaljov)Novi broj Nacionala donosi pozadinsku priču o koaliciji koja će sljedeće četiri godine biti na čelu Hrvatske. Iako članovi Kukuriku koalicije tvrde kako je koalicijski ugovor definirao njihove međusobne odnose, a da "fotelje" još nisu podijelili, jasno je kako to neće biti nimalo lagan posao.

Zanimljivo je ipak da Zoran Milanović i Radimir Čačić imaju vrlo kvalitetan međusobni odnos koji njeguju posljednje dvije godine. Njih su dvojica izuzetno suglasni što se tiče strateških smjernica nove vlasti, tako da bi koalicijska vlada, barem na početku trebala funkcionirati bez većih napetosti.

Sve to ipak ne znači da vladi Zorana Milanovića ne prijete, možda i ozbiljni, unutarnji problemi. Ponajviše upravo između SDP-a i HNS-a, ali i manjih stranaka, u prvom redu Istarskog demokratskog sabora. Hrvatska je u iznimno teškim okolnostima i, prije ili poslije, Milanović će zbog ušteda biti prisiljen odbiti pojedine zahtjeve, što, bez obzira na sadašnju idilu, vrlo vjerojatno može otvoriti frontu prema koalicijskim partnerima. Svojevrsna uvertira bio je nedavni Čačićev prijedlog da ministar financija bude Damir Kuštrak, član uprave koncerna Agrokor, koji je u trećesiječanjskoj vladi bio zamjenik tadašnjem ministru Mati Crkvencu.

HNS-u pripadaju tri ministarska položaja, no Milanović je skloniji tome da taj posljednji bude neko malo manje važno ministarstvo, kao što je Ministarstvo kulture. Problem je to što se Čačiću fućka za taj resor (koji istinski želi HNS-ovka Andrea Zlatar) i odlučio je inzistirati na ulasku u Vladu Ivana Vrdoljaka i to u neki gospodarski resor. Takav prijedlog nije prošao kod Milanovića.

Linić kao rješenje za ministra financija mogao bi postati problem za Čačića. I Linić i Čačić "teškaši" su u visokoj politici, neskloni kompromisima, a kamoli podčinjavanju tuđem autoritetu. To bi moglo akumulirati poprilične poteškoće, jer kako će Čačić pokušavati biti autonoman u odnosu na Milanovića kao premijera, tako će i Linić htjeti biti samostalan u odnosu na Čačića, koji kao potpredsjednik Vlade namjerava upravljati svim ministarstvima koja u djelokrugu imaju financije i gospodarstvo. U takvoj situaciji Milanović će imati dvostruk posao, najprije će trebati potvrditi vlastiti autoritet, a onda i spriječiti potencijalne konflikte između Čačića i Linića.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Nacionala

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
22/12/09

cobra, 05.12.11. 18:58

Sigurno je da se ne mozes kladiti u Hrvatski narod, nemaju pouzdanja kao ni Hrvatska nogometna reprezentacija. Nisam neki zagovornik HDZa, ali se mora priznati da je HDZ imao snage i organizacijske sposobnosti da Hrvatsku izvuce iz Juge i da je vec time zavrijedio da Hrvatsku uvede u EU, usprkos teskocama koje prati HDZ.
Sada imamo crvenog odvjednika za Prijedsjednika i pedigre komunistu za Premijera.
Sada se jos samo moze desiti UZAS da Zoran (jugo komunjarsko ime) uputi izvinjenje najvecim neprijatejima Hrvatskog Naroda- srbima.

Domovinska borba nam je dala pedigre komunistu za Premijera.


registracija
30/12/08

csiki, 05.12.11. 19:10

Zar je covek kriv ako je druge narodnosti, vjere ili boje koze kamoli imena ko ovako misli on nije nacionalist on je fasist


registracija
15/8/10

bigred1, 05.12.11. 19:21

csiki,i to ne kakav god fašist, taj bi mogao ubiti i neistomišljenika.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 05.12.11. 20:05

Ajde Srbende otpepajte. Što se više dižete to će pad biti bolniji. Nemate crveni što ponuditi doli jeftinu demagogiju ograničena roka trajanja. Nakon slijedi progon i politički linč u nepovrat gdje ste kod kuće i gdje oduvjek i pripadate. Izlaz iz tamnih crnih rupa jeste ponajprije za vas najgora opcija jer vi odvratne krvopije niste navikli na svjetlo i toplinu gdje osvjeßteni hrvatski čovjek prebiva.


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.12.11. 20:11

mario bošnjak, rezultat tvoje agitacije smo vidjeli sinoć. izgubili ste, ti jasno? to je katastrofa za vas, ali nišštetno za nas. dapače! krepajte od muke! usput, sad smo vam kaznili sve one koji su s vama koalirali, a frišćić je propušten zato da se tamo sramoti.


registracija
31/1/10

STTony, 05.12.11. 20:36

MarioBosnjak, potpuno se slažem sa starimudracom - krepajte više od muke i odjašite u crne fašističke i lopovske rupe iz kojih ste izgmizali.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 05.12.11. 20:43

@stariusrac

HDZ je izgubio da bi vi nestali kad budu idućeg puta dobivali.
To je zamka koja traje ali koja sigurno hvata.
Dakle ako se radujete radujete se sopstvenom nestanku.
Ako je Hrvatska purgerija onda će te dobiti opet - ali kao što svi znamo to nije tako što znači opet da je vaša propast trenutno najbrže sredstvo kretanja. E sad vezali se ili.ne preživiti to nećete.


registracija
30/11/10

jato, 05.12.11. 20:47

2 godine dajem novoj vladi, a onda na izbore


registracija
24/3/10

bagsy, 05.12.11. 21:11

Zadnja dva dana predizborne šutnje su bila,kako se kaže,neprocijenjiva.Čak se i dijaspora suzdržavala komentara,ali na žalost,to je iza nas.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 05.12.11. 21:22

Početak obnove Hrvatske i normalnog života - nadam se - da je počeo
jer su
HADEZEOVSKE ŠTETOČINE
napustile vlast
Pod hitno treba riješiti problem
PARAZITA
na tijelu države među njima
crkvene pijavice proračuna i njihove porezne privilegije,
ukinuti nadzorne odbore čiji članovi za nerad ubiru enormne mjesečne naknade,
rasturiti nekoliko stotina braniteljskih udruga koji samo sišu novac od države,
braniteljsku populaciju svesti na istinitu brojku, dakle brisati lažne branitelje (više od 200.000!)
ukinuti menađerske ugovore i njihove nezaslužene otpremnine
i td
i td


registracija
17/10/07

Radmila, 05.12.11. 21:47

Posle svakog i svacijeg rada vide se rezultati.SDP je pobijedio jer je HDZ postao ne zajazljiv.Nije ih bilo sram ni posle svih javnih i dokazanih lopovluka, kao da je sav sijet gluv i slijep. Naravno da ce SDP imati vraskog posla da u praznoj kuci bar nahrane ukucane, nece neki jesti meso a neki kupus,. Kao i posle rata treba sve obnoviti, zamjeniti one koji nisu dobro radili, uzeti onima koji su krali. Ako tako krenu , ispocetka, mic po mic, uspjeti ce. A mora se jer gospodarstvo je u kolapsu, sto treba otvoreno reci i potkrepiti dokazimam da se sve lijepo vidi.


registracija
11/1/10

fluid, 05.12.11. 22:39

Ovdje naprosto nije moguće ostaviti ozbiljan komentar.Čak su se i poneki ozbiljniji komentatori inače,upecali na primitivizam i provokacije.Ima li netko pametniji da napiše neki suvisli tekst na temu gornjeg naslova ?Bilo da bude za ili protiv,svejedno!? Bez uvreda ili primitivnih izraza!?Ili je ovo skup imbecila koji su sposobni samo za gore napisano!?


registracija
1/3/11

Laudate, 05.12.11. 22:43

Političari su lako pokvarljiva roba. Treba ojačati instrumente kontrole i povećati kazne. Bez toga gledati ćemo reprizu za 4 godine.
Ovi prethodni su se osilili jer su mislili "država to su oni" i nitko im ništa ne može.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 05.12.11. 22:43

Evo opet nam srbende sa svojih 5 % u Hrvatskoj hoće naređivati i pamet soliti. Žalosno je vidjeti da ima još uvjek dosta Hrvata koji ono najjasnije očito ne znaju čitati ?!
Hrvatski mazohizam trebalo bi početi izvoziti to je nešto jedinstveno i neponovljivo što se kod nas uvjek u izobilju ponavlja. Pitanje jednostavno jeste; koliko se još možemo priuštiti samouništavati da bih tih 5 % postalo 100 %.
Idiotizmu nikad kraja.


registracija
31/1/10

STTony, 05.12.11. 22:45

MarioBosnjak - tko gubi (potopio se skroz), ima se pravo ljutiti :)


registracija
24/11/10

aabar, 05.12.11. 22:47

HDZ eto ostade i bez dijaspore jer kad pogledaš koliko ih na izbore izašlo to je niš drugo doli fukara HDZ-ovskih jer shavtiše da su samo igračke a tako će biti ubuduće sve dok se ne ukine pravo biranja .Ova tri mandata po sili ima svaki po parstotina glasova pa treba imati zgužvan karakter te doći u Sabor i reći eto ja sam NARODNI zastupnik sic!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.12.11. 22:54

mario bosnjak, ti si neotesana budala toliko arogantna da bi mogla držat predavanja jednom đakiću ili sumrakici. i markovinoviću i matušiću. nego, di su oni? za remetinec su preglupi, di su?


registracija
11/1/10

fluid, 05.12.11. 23:15

Manolić u večeri pobjede Kukuriku koalicije dolazi u prostorije pobjednika i kaže kako je on uvijek na strani pobjednika !!!??? Veća blamaža Kukuriku koaliciji nije potrebna.Osoba koja je dala pretući Mileta Dedakovića i Branka Borkovića,heroje Vukovara,za izdaju zemlje.Osoba koja treba odgovarati za zločine još iz 2.svj.rata.Zadnja osoba koja bi trebala inače sjediti u zatvoru za mnoga zlodjela iz udbaške prošlosti kao i iz nedavne hrvatske ratne prošlosti?On je pozvan na proslavu?On je poželjan uopće kao relevantan?To je katastrofa i nema svjetla u tunelu ni nakon ovih izbora.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 05.12.11. 23:27

@fluid,
a kaj su trebali starca Manolića izjuriti iz prostorija kad im je došel čestitati?
Je, Manolić je stari udbaš, batinaš, gadan tip
ali -
on je skup s Tuđmanom i Mesićem utemeljil "voljeni" HDZ (pokoj mu vječni daruj Jaco),
bil je predsjednik hrvatske Vlade i kakti iskusni udbaš šef Tuđmanovih tajnih službi.
Došel je na proslavu kukurikuvcima ziher bez pozivnice jer
ne vjerujem da su tu večer ili prije slali pozivnice.
Manolić navek se rivlje pobjednicima, kaj ne?
Pozdrav!


registracija
21/2/11

skyway, 05.12.11. 23:56

Dobro kazuje fluid, kako je zalosno sto na ovom forumu danas prevladava neciviliziranost, ali tu se nista ne moze, jer sila Boga ne moli. HDZ klan onakav kakav jest uz sve nedace u svojim redovima u zadnje vrijeme pokazao je i necuvenu niskost na celu sa svojom predsjednicom, sto im se moralo slomiti o glavu. Jer, poraz je ljudska okolnost, naprosto uracunata u zivot, ali kad se izgubi ponos i dostojanstvo, onda ostaje dozivotna fleka i srozani moral...
No, HDZ klan, ako misli dalje miora se prestrojiti, pa bi im ovaj poraz mogao i dobrodoci, a to prije svega izabrati novo rukovodstvo s kulturnim ljudima, kojima isprazno domoljublje (ono Jacino osobito) ne smije biti osnovna vodilja
Kukuriku koaliciji zelim uspjeh u radu, jer kolikogod nisu moj odabir, valja im cestitati na pristojnosti i uvazavanju politickih suparnika, pa nastave li tako vjerujem da ce u najvecoj mjeri realizirati svoj plan. Doduse, bit ce tesko, jer poslije HDZ je ostala pustos i obmana, jer su nas tako bescutno pokrali pred vlastitim ocima, ali jadikovka nas nece nikamo odvesti...


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 06.12.11. 07:32

@stariusrac

ti si jednostavno glup da bi znao. Što ?
Pa naravno to da si glup.
Tu ubrajam svu ljevičarsku govnariju u paketu sa svojim još
glupljim biračima. Zavidna kvaliteta idiotizma prepoznaje se iz svake vaše geste.
Sad je opet red na nama hrvatskim plemićima zemlju spasavati. Ta nećemo dozvoliti da nam ovi banditi ma koliku god većinu već imali, uništavaju našu tisućgodišnju žrtvu.


registracija
5/3/10

starimudrac, 06.12.11. 07:54

dobro jutro mario. naravno, kako kome hahahahahaha!


registracija
21/9/11

Ccrolex, 06.12.11. 09:38

HDZ jajare, mogli biste ušutjeti, barem dok ne riješite problem Jace i dok nokdaun ne prođe, pošaljite one koji su zaslužili u Remetinac, pa ono što ostane, neka ima pravo glasa na ovim forumima, ali stalno uz ispriku za stare grijeha.....


registracija
26/1/08

Rampa, 06.12.11. 10:21

Cobra, daj mi svoje mišljenje!

Ako je Zoran "jugo-komunjarsko" ime kakva su po tvom mišljenju slijedeće imena(a poneka i prezimena!): Gojko(Šušak), Milivoj(Petković), Petar(Čobanković), Božidar(Kalmeta), Mirjana(Sanader), Ratko(Maček), Darko(Milinović, Božo(Biškupić), Radovan (Fuchs), Đuro(Popijač), Đurđa(Adlešić), da ne pišem dalje!!

Gledajući po tvojoj klasifikaciji imena, sve bi to mogla biti "jugo-komunjarska" imena, no sreća je da si u manjini i da većina nas ne dijeli ljude po imenima, već po ljudstvu!


registracija
1/3/11

polimerlaik, 06.12.11. 10:26

Cobra,daj ne laprdaj gluposti na krivom mjestu i u kerivo vrijeme!Nemaš pojma o ničemu i mani se politike nije to za tebe!


registracija
1/3/11

polimerlaik, 06.12.11. 10:28

MarioBošnjak, isto vrijedi i za tebe.Pušiona ste i trebat će vam vremena da to skužite,ali polako hoćete siguran sam!


registracija
16/6/10

nosonja, 06.12.11. 11:01

Od ponedjeljka se osjećam kao da sam pojeo vrećicu Bronhi bonbona.
Onog rahatluka, (gledati BANDU kako se ždere),mi ne može ništa nadomjestiti.
Ajmo KUKURIKUUUUUUUUUUU!!!!
Ne budu li poUhitili svu bandu ,odmah sam protiv njih i osnivam stranku imena- SVU BANDU U REMETINEC !!!!!!!


registracija
16/6/10

nosonja, 06.12.11. 11:22

.........a za grofa od pavijanovih jaja Marija Bošnjaka, sam već počeo oštriti giljotinu.......ima da mu glavurda odleti odmah u septičku jamu,ha,ha,ha


registracija
14/7/11

Trinity, 06.12.11. 12:08

nosonja@,
slažem se: Ajmo kukurikuuuuu!!!!!
I ja od ponedjeljka osjećam ogromno olakšanje!

Komentari puni mržnje vrijedni su jedino žaljenja komentatora!


registracija
26/11/09

CH2710, 06.12.11. 12:10

nosonja, 06.12.11. 11:22

.........a za grofa od pavijanovih jaja Marija Bošnjaka, sam već počeo oštriti giljotinu.......ima da mu glavurda odleti odmah u septičku jamu,ha,ha,ha

--------------------------------------------------------------------------------

To nema smisla... samo bi pokvario mirise iz jame... i usmrdio cijelu okolinu na 100 i više km.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.12.11. 21:31

snimka kukuriku koalicije planovi za buducnost HR:
(pazite samo onaj dio o europi):
http://www.youtube.com/watch?v=BfDWaz5vu10

--------------------------------------------------------------------------------


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika