05.12.2011. / 19:05

Autor: Deutsche Welle

'Nema promjene u odnosima Hrvatske i BiH'

Nakon izbora u Hrvatskoj bosanskohercegovački analitičari ne očekuju krupnije promjene hrvatske politike prema BiH, jer je ona, kako se ocjenjuje, jasno profilirana već dolaskom Ive Josipovića na Pantovčak.

Božo LjubićBožo Ljubić"Hrvatska je potvrdila političku stabilnost i demokratsku zrelost, a promjena na vlasti nije iznenađujuća", tvrdi lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić. "U demokratskim društvima se nakon osam godina vladavine redovno dešavaju promjene, a vladajuća stranka u Hrvatskoj suočila se i s korupcijskim aferama", kaže Ljubić u komentaru za Deutsche Welle.

Ljubić je čestitao Kukuriku koaliciji na pobjedi, izrazivši očekivanje da će nova vlast voditi Hrvatsku prema Europskoj uniji (EU) i u EU, osiguravajući pri tome prosperitet Hrvatske ali i podršku ostalim državama regije u procesu priključivanja Uniji.

"Što se tiče odnosa nove vlasti u Hrvatskoj prema Hrvatima u BiH, mislim da se tu ništa neće promijeniti jer je hrvatska politika u tom smislu profilirana još od dolaska Ive Josipovića na Pantovčak, a mi ćemo surađivati sa svakom vlasti u Zagrebu", ističe lider stranke HDZ 1990.

Neosporan utjecaj dva HDZ-a

Izborni štab HDZ-a za XI. izbornu jedinicu zahvaljuje svima koji su svoj glas dali HDZ-u te naglašava da će izabrani kandidati "podržati nastojanja Hrvata u BiH za ostvarenjem pune ravnopravnosti i BiH na ubrzanom putu ka EU-u". Na izborima za Hrvatski sabor u BiH je glasalo oko 17.000 glasača, odnosno 6,42 posto od ukupnog broja registriranih, a HDZ je osvojio 72,97 posto glasova.

"Izborni rezultati u XI. izbornoj jedinici potvrđuju da blok HDZ BiH - HDZ 1990 ima skoro plebiscitarnu podršku u BiH jer je od petnaest listi dobio više od 72 posto glasova", ističe Božo Ljubić.

Politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić smatra da je promjena na vlasti u Hrvatskoj dobra i za BiH i za bosanskohercegovačke Hrvate. "Želim vjerovati da će s promjenom vlasti prestati manipulacije ljudima u BiH i uvjeravanja ljudi ovdje kako im je domovina tamo gdje ustvari nije, a kako je mjesto gdje žive samo mjesto njihovog fizičkog boravka", izjavio je Kukić za Federalnu televiziju.

Manji broj izbornih mjesta - politička poruka?

Podsjećajući na smanjenje broja biračkih mjesta u BiH, što je u konačnici utjecalo i na slab odziv birača, politički analitičar Vlastimir Mijović kaže da su izbori u BiH za Hrvatski sabor organizirani po načelu "dođite na izbore, ali bolje bi bilo da ne dođete".

"Nisam siguran da će doći do velike promjene u politici Hrvatske prema BiH, jer je ta politika prema BiH sve susretljivija i mnogo više dobrosusjedska nego što je to bila prije petnaest ili dvadeset godina", ističe Mijović.

"HDZ je veliko ime hrvatske politike i ovih prostora", ističe Mijović podsjećajući da se Hrvatska s HDZ-om izborila za državnost i završila pregovore s EU-om. Mijović naglašava da su "pogriješili oni koji su prognozirali potpuni pad HDZ-a jer HDZ ostaje ozbiljna politička struktura koja će izvući pouke i za četiri godine vjerojatno ponovo biti favorit".

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika