05.12.2011. / 19:18

Autor: Hina

Türk požuruje konstituiranje parlamenta

Slovenski predsjednik Danilo Türk poručio je u ponedjeljak u izjavi za javnost kako očekuje da će se novi parlament konstituirati prije Božića, kako bi što prije počeo proces formiranja nove vlade.

Danilo TürkDanilo TürkSlovenski predsjednik Danilo Türk poručio je u ponedjeljak u izjavi za javnost kako očekuje da će se novi parlament konstituirati prije Božića, kako bi što prije počeo proces formiranja nove vlade.

"Očekujem da će svi postupci za konstituiranje novog parlamenta proteći glatko i da će konstituirajuća sjednica biti prije početka božićnih praznika. U interesu svih nas je da novu vladu s punim ovlastima dobijemo što prije", izjavio je Türk.

Slovenski predsjednik nije želio komentirati rezultate parlamentarnih izbora na kojima je u nedjelju za mnoge iznenađujuću pobjedu zabilježila stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, za kojega se očekuje da će od Türka dobiti mandat za sastav nove vlade.

"Izborni rezultati još nisu službeni, pa ih ne želim komentirati. No, može se zaključiti da su izbori jasno izrazili volju birača. Oni su pokazali da odlučuju slobodno i po vlastitoj procjeni i da su spremni na promjene. To je dobro polazište za novu vladu koja će pri svojim odlukama morati imati potporu javnosti", poručio je Türk u pisanoj izjavi. Istaknuo je da i dobar odaziv na birališta, na kojima je glasovalo malo manje od 65 posto ukupno registriranih birača, pokazuje da vjera građana u demokraciju i demokratske procese "nije poljuljana".

Türk mora sazvati konstitutivnu sjednicu najkasnije do 24. prosinca, ali mora pričekati službene rezultate izbora koje je državno izborno povjerenstvo najavilo za 16. prosinca.

Nakon konstituirajuće sjednice s potvrđivanjem mandata svih zastupnika, biranja predsjednika parlamenta i formiranja parlamentarnih tijela, predsjednik države počinje sa svim zastupničkim skupinama i formalne konzultacije kome povjeriti mandat za sastav nove vlade.

Iako to nije pisano pravilo, do sada je mandat uvijek dobivao predsjednik stranke koja je na izborima dobila najviše zastupničkih mjesta.

Zato se očekuje da će Türk mandat za sastav nove vlade povjeriti Jankoviću, čija će stranka imati 28 zastupnika u parlamentu koji broji 90 članova, dva više od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i 18 više od Socijalnih demokrata (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Janković namjerava razgovarati s predsjednicima svih ostalih šest stranaka koje su dobile zastupnike u novom parlamentu o mogućnostima za stvaranje koalicijske vlade, a u ponedjeljak je kao s prvim "preliminarno" razgovarao s Pahorom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika