05.12.2011. / 19:45

Autor: Hina

I psi pate od PTSP-a

Američki vojnici koji se vraćaju iz ratova u Iraku i Afganistanu sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nisu jedini - te simptome mogu ispoljavati i vojni psi, potvrđuje američka vojska.

I psi osjećaju PTSPI psi osjećaju PTSPAmerički vojnici koji se vraćaju iz ratova u Iraku i Afganistanu sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nisu jedini - te simptome mogu ispoljavati i vojni psi, potvrđuje američka vojska.

Pripadnici američke zračne baze Lackland, u kojoj svi vojni psi prolaze obuku, kažu da počinju uočavati simptome PTSP-a i kod pasa.

"Dok su ranije bili druželjubivi i samouvjereni, sada pokušavaju izbjegavati kontakte", kazao je pukovnik Kelly Mann, upravitelj bolnice za pse u Lacklandu koja liječi američke četveronožne pripadnike vojnih snaga.

Pseći simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja vrlo su slični ljudskima, uključujući pojačanu osjetljivost na glasne zvukove, napade panike, probleme spavanja i gubitak socijalizacije.

Mann kaže da činjenica da i psi pate od PTSP-a nije iznenađujuća.

"Psi rade u parovima s vojnicima pa su izloženi istim utjecajima i izazovima", kazao je za Reuters.

Pse se obučava da otkriju eksplozive i skladišta pobunjeničkog oružja, pronalaze pobunjeničke snage i traže nestale američke vojnike te štite svoje vodiče i sudjeluju u redovitim ophodnjama.

Svake godine u Lacklandu se obuči oko 500 pasa od kojih je najviše labradora.

"Ti su psi dio naših snaga i smatramo da zaslužuju najbolji mogući tretman nakon uvjeta kojima su bili izloženi u ratu", kaže trener Gerry Proctor.

Mann ističe da u oporavku pasa pomaže sve od više vremena posvećenog igri do više ljubavi, a ponekad dobijaju i lijekove za smirenje poput onih koji se daju ljudima.

Oko pet posto pasa koji se vraćaju iz ratova pati od PTSP-a, kaže Mann.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika