06.12.2011. / 10:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Ozbiljno upozorenje o padu rejtinga

Eurozona u strahu od pada boniteta

S&P ističe u priopćenju da je "pod negativan nadzor" stavio ocjene dugoročne zaduženosti petnaest zemalja eurozone, a odluka o smanjenju rejtinga ovisi o rezultatima ključnog summita EU-a u petak

IlustracijaIlustracijaAmerička bonitetska agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je u ponedjeljak navečer da razmišlja o snižavanju kreditnog rejtinga za 15 članica eurozone, a nakon toga su službeni Berlin i Pariz u zajedničkom priopćenju najavili da će napraviti sve da osiguraju stabilnost eurozone, prenose agencije.

S&P je najavio da bi u roku od 90 dana mogao smanjiti kreditni rejting za 15 od 17 članica eurozone, među kojima su i Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Nizozemska i Finska koje imaju najviši rejting AAA, prenosi Reuters.

S&P ističe u priopćenju da je "pod negativan nadzor" stavio ocjene dugoročne zaduženosti petnaest zemalja eurozone, a odluka o smanjenju rejtinga ovisi o rezultatima ključnog summita EU-a u petak.

"Uspostava takva nadzora motivirana je našim uvjerenjem da su se sustavne napetosti u eurozoni zadnjih tjedana toliko pojačale da čine pritisak na pad stupnja likvidnosti eurozone u cjelini", piše agencija.

Jedine dvije zemlje eurozone koje će najava agencije zaobići jesu Grčka, koja trenutno ima najnižu ocjenu, te Cipar za koji je S&P nešto ranije ocjenu dugoročne zaduženosti stavio pod "negativan nadzor".

Pariz i Berlin, "jednodušno potvrđuju svoju spremnost za donošenje svih mogućih odluka" kako bi "osigurali stabilnost eurozone", pošto je agencija S&P najavila da razmišlja o snižavanju ocjene šest zemalja eurozone s ocjenom AAA, po zajedničkom priopćenju dviju prijestolnica, prenosi AFP.

U tom priopćenju koje je u ponedjeljak navečer objavilo francusko predsjedništvo, "Francuska i Njemačka primaju na znanje mogućnost da Standard and Poor's preispita ocjenu nekolikih zemalja članica eurozone".

Francusko-njemačko priopćenje objavljeno je nekoliko sati nakon susreta u Parizu na kojemu su predsjednik Nicolas Sarkozy i kancelarka Angela Merkel iznijeli prijedlog dviju zemalja o "novom europskom ugovoru".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika