06.12.2011. / 13:15

Autor: Hina

Romney uništio zapise o svom guvernerskom mandatu

Američki političar Mitt Romney potrošio je gotovo sto tisuća dolara proračunskih sredstava u do sada nezabilježenom pokušaju da ukloni zapise o svom radu iz računala u svome uredu na kraju mandata na mjestu guvernera Massachusettsa 2007. godine, prenose američki mediji.

Mitt Romney (Foto: MittRomney.com)Mitt Romney (Foto: MittRomney.com)Američki političar Mitt Romney potrošio je gotovo sto tisuća dolara proračunskih sredstava u do sada nezabilježenom pokušaju da ukloni zapise o svom radu iz računala u svome uredu na kraju mandata na mjestu guvernera Massachusettsa 2007. godine, prenose američki mediji.

Odluke koje je u tom sklopu donio tijekom posljednjih nekoliko tjedana mandata zakonite su no neuobičajene za guvernera koji odlazi, kazali su dužnosnici u Massachusettsu.

Među ostalim tada je raskinuo postojeći trogodišnji ugovor o najmu računala te zaključio novi oko sto tisuća dolara skuplji ugovor za najam istog broja novih računala iako je bilo još 18 mjeseci do isteka važećeg ugovora.

Pokušaj da se uklone zapisi dogodio se nekoliko mjeseci prije nego je započeo neuspješnu kampanju za republikanskog predsjedničkog kandidata u 2008. godini.

Romney se opet natječe za stranačku nominaciju kako bi se suočio s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima 2012. godine. On je donedavno bio favorit u utrci za republikansku nominaciju ali sada gubi poziciju u odnosu na bivšeg predsjednika Zastupničkom doma Kongresa Newta Gingricha koji je izbio na čelno mjesto utrke.

Kad je Romney napustio mjesto guvernera njegovih 11 pomoćnika otkupilo je hard driveove sa službenih računala radi privatnih potreba, a njegovo je osoblje također s državnih servera izbrisalo sve e-mailove i drugu elektronsku komunikaciju iz doba njegova mandata.

Ti su potezi uklonili većinu interne dokumentacije o njegovu četverogodišnjem mandatu na mjestu guvernera koji je završio u siječnju 2007. godine.

Njegovi republikanski i demokratski protivnici kažu da brisanje e-mailova i tvrdnje Romneya da 'papirnata' dokumentacija nije podložna objavljivanju onemogućuju procjenu uspješnosti njegove vladavine Massachusettsom.

Uklanjanje tih podataka ne predstavlja kršenje zakona u toj saveznoj državi, kažu dužnosnici u Massachusettsu no priznaju da su zakoni zastarjeli i nejasni jer se ne bave pitanjem elektronskih zapisa i druge moderne tehnologije.

Vezane vijesti

Mitt Romney želi biti cool

Mitt Romney želi biti cool

"Mitt Romney ima pravu šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima. Ja znam i način na koji u tome može definitivno uspjeti, a moja supruga Gena čak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika