06.12.2011. / 15:57

Autor: Deutsche Welle

Juncker iznenađen najavama rejting agencija

Agencija za rejting „Standard&Poor“ upozorila je zemlje eurozone da će uskoro ispitati njihovu kreditnu sposobnost. Vlade u Parizu i Berlinu ne paničare, a predsjednik eurozone Jean Claud Juncker je iznenađen.

Jean Claude JunckerJean Claude JunckerSamo što je njujorška burza prestala sa radom u ponedeljak, agencija „Standard&Poor's" potvrdila je ono što je tijekom dana već procurilo: Kreditna sposobnost zemalja eurozone nalazi se pod posebnim prismotrom. U sljedeća tri mjeseca 15 zemalja eurozone mogle bi se suočiti sa smanjenjem ocjene o kreditnoj sposobnosti.

Luksemburški premijer i predsjednik eurozone, Jean Claud Juncker je iznenađen: „Posljednjih dana postoje ozbiljni napori u eurozoni da dužničku krizu stavimo pod kontrolu. Radi se na paketima štednje u Italiji i Irskoj, konsolidaciji u Španjolskoj i Portugalu. Na dobrom smo putu da zagospodarimo krizom i zato smatram da je najava 'Standard&Poor's' potpuno pretjerana. Čudi me da se ta vijest pojavljuje uoči sastanka europskih lidera. To ne može biti slučajnost."

Upozorenje agencije odnosi se i na zemlje koje su do sada imale najbolju ocjenu o kreditnoj sposobnosti - tzv. trostruko A. To su, osim Njemačke i Francuske, Austrija, Belgija, Nizozemska, Finska i Luksemburg.

„Nije mi jasno zašto se sada razmatra smanjenje kreditnog boniteta Luksemburga, zemlje koja je do sada imala vrhunsku ocenu, trostruko A i zaduženost od svega 20 odsto BDP-a? Da sve zemlje ovog sveta imaju zaduženost 20 odsto, svima bi nam bilo bolje", kaže šef evro-grupe i premijer Luksemburga.

Zašto SAD-u nije smanjen rejting?

Agencija je upozorenje obrazložila time da se unutar eurozone sve teže dobijaju krediti, a države su nejedinstvene po pitanju mjera za izlazak iz krize. Osim toga tu su i velika zaduženja pojedinih članica, kao i mogućnost da naredne godine u cijeloj eurozoni dođe do recesije. Juncker upozorava da bi ocjene agencija trebalo uzimati sa dozom rezerve:

„Rejting agencije u Sjedinjenim državama 2007/2008 uopće nisu predvidjele krizu kredita. Naprotiv, one su tom financijskom proizvodu dale najvišu ocjenu boniteta. Zato mislim da se sve odluke rejting agencija moraju uvijek ponovo preispitivati."

Uobičajeno je da smanjenje rejtinga dovodi do većih kamata na nova zaduživanja. To nije bio slučaj sa SAD. I nakon smanjenja rejtinga ukolovozu, SAD dobivaju kredite po niskim kamata.

Autori: Ridiger Paulert (WDR) / Daniela Vranković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika