06.12.2011. / 18:42

Autor: Hina

Trojica planirala ubiti karikaturista Larsa Vilksa

Tri muškarca optužena su u utorak u Švedskoj za pokušaj ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, koji je objavio kontroverznu karikaturu proroka Muhameda, priopćilo je državno odvjetništvo.

Lars VilksLars VilksTri muškarca optužena su u utorak u Švedskoj za pokušaj ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa, koji je objavio kontroverznu karikaturu proroka Muhameda, priopćilo je državno odvjetništvo.

"Vjeruje se da su tri osobe, koje je upravo optužio sud u Goeteborgu, pripremale atentat u rujnu 2011. u Goeteborgu. Meta napada bio je umjetnik Lars Vilks", navodi se u priopćenju.

Po optužnici, napadači su Vilksa namjeravali izbosti noževima.

Muškarci u dobi od 23 do 26 godina podrijetlom su iz Somalije i Iraka, a uhićeni su u gradu Goeteborgu u rujnu ove godine uoči desete godišnjice terorističkog napada na SAD.

Policija je slučaj najprije vodila kao terorističku istragu, a poslije ga je proglasila planiranjem ubojstva.

Vilksova karikatura proroka Muhameda, objavljena 18. kolovoza 2007. u jednom regionalnom švedskom dnevniku, izazvala je bijes mnogih muslimana.

Karikaturist je nakon toga dobio mnoge prijetnje smrću, a nedavno je bio napadnut na konferenciji za novinare na Sveučilištu u Uppsali.

Prošle su godine osuđena dvojica švedskih građana podrijetlom s Kosova za podmetanje požara u njegovoj kući.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 06.12.11. 19:53

Somalci očito rado čitaju i redovno prate švedske lokalne novine.
A irački muslimani ne mogu zamisliti jutarnju kavu bez švedske štampe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika