06.12.2011. / 19:55

Autor: Deutsche Welle

Havelangeova ostavka potresa i FIFA-u

Nakon što se bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange povukao iz Međunarodnoga olimpijskog odbora, zabrinutost vlada i u Svjetskoj nogometnoj organizaciji. Očekuju se nove ostavke utjecajnih funkcionara.

Skandali sve više potresaju FIFA-uSkandali sve više potresaju FIFA-uPosljednji doživotni član Međunarodnoga olimpijskog odbora, Brazilac belgijskog podrijetla Joao Havelange (95), zapravo je prisiljen na ostavku. Naime, Etički odbor Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO) preporučio je Izvršnom odboru MOO-a isključenje Havelangea zbog umiješanosti u korupciju u vrijeme dok je on bio predsjednik FIFA-e. A tu funkciju je obavljao 24 godine, od 1974. do 1998. godine.

140 milijuna švicarskih franaka za mito

Godinama su se neki funkcionari FIFA-e bogatili uz pomoć agencije za sportski marketing ISL. Ta je agencija prodavala prava prijenosa olimpijskih igara i svjetskih nogometnih prvenstava. Prema spoznajama Spiegela online dokazano je i dokumentirano da je ISL platio mito u iznosu od 140 milijuna švicarskih franaka samo u razdoblju od 1989. do 2001. Procjenjuje se da je stvarna svota puno veća jer se prema dosadašnjim spoznajama radilo o korupcijskom sustavu, koji je uspostavio Havelange. On sam i dalje odbacuje sve optužbe i kaže da se povlači iz zdravstvenih razloga.

ISL je prema spoznajama BBC-a godinama podmićivao visoke dužnosnike MOO-a, FIFA-e i drugih međunarodnih sportskih organizacija i zauzvrat dobivao poslove prodaje TV-prijenosa i marketinga sportskih događaja. Prema dokumentaciji ISL-a je primjerice Lamine Diack iz Senegala dobio 41.000 dolara, Issa Hayatou iz Kameruna 30.000 dolara. Ali, to su očito bile „sitne ribe". Bivši Havelangeov zet, Brazilac Ricardo Teixeira je navodno kasirao najmanje 9,5 milijuna dolara, Nicolas Leoz iz Paragvaja 730.000 dolara. Potkupljeni su navodno i Julio Grondona iz Argentine, Chuck Blazer iz SAD-a, Worawi Makudi iz Tajlanda.

Tko je još podmićen?

Nakon sporne dodjele Svjetskih nogometnih prvenstava 2018. Rusiji i 2022. Kataru čule su se također optužbe za korupciju pa su iz FIFA-e isključena tri funkcionara - Mohamed bin Hammam ih Katara, Amos Adamu iz Nigerije i Reynald Temari iz Tahitija, dok je bivši dopredsjednik FIFA-a Jack Warner iz Trinidada i Tobagoa ostavkom preduhitrio odluku o suspenziji.

Još nije jasno hoće li potres zahvatiti i predsjednika FIFA-e Josepha Blattera. Taj Švicarac je, prema navodima suradnika, 1997. kao glavni tajnik FIFA-e naredio da se 1,5 milijuna švicarskih franaka prebaci na Havelangeov privatni račun. Novac je, naime, tvrtka ISL zabunom doznačila na službeni račun FIFA-e. Blatter to i dalje opovrgava, ali su prema spoznajama Spiegel onlinea izjave suradnika dokumentirane u nagodbi FIFA-e s državnim odvjetništvom u Švicarskoj koju su Havelange, Teixeira i FIFA „kupili" plativši 5,5 milijuna švicarskih franaka kao obeštećenje tvrtci ISL, koja je u međuvremenu propala.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika