07.12.2011. / 12:16

Autor: Deutsche Welle

Posljednje upozorenje za Europu

Rejtinška agencija Standard & Poor´s prijeti zemljama eurozone oduzimanjem najboljih ocjena boniteta. To doista nikoga ne bi trebalo iznenaditi, smatra komentator Henrik Böhme.

Kako to da vi Europljani imate istu valutu, ali 17 nacionalnih središnjih banaka, 17 nacionalnih proračuna, 17 ministara financija - i to pored europskih institucija?Kako to da vi Europljani imate istu valutu, ali 17 nacionalnih središnjih banaka, 17 nacionalnih proračuna, 17 ministara financija - i to pored europskih institucija?"Što se događa s eurom?" Ovo pitanje je naša redakcija postavila već prije jedanaest godina. Euro tada uopće nije postojao kao "stvarni" novac, novčanice i kovanice još nisu bile u opticaju. Euro je tada na financijskim tržištima postojao samo kao "virtualni" novac. I već tada su se mogle pročitati rečenice poput ove: "Devizna tržišta vrlo dobro osjećaju ide li politika pravim putem jačanja vlastite valute ili ne." Za tri tjedna navršava se točno deset godina otkako su ljudi u eurozoni po prvi put u trgovinama i restoranima račune mogli platiti i eurom. Teško je povjerovati da će se za jubilej u dobrom raspoloženju otvarati boce šampanjca.

Već prije jednog desetljeća brige mnogih skeptičara jednostavno se "pomelo" sa stola. Oni su upozoravali da Europa još nije zrela za zajedničku valutu. I tvrdili da oni koji žele euro, moraju voditi i zajedničku proračunsku politiku. "Kako to da vi Europljani imate istu valutu, ali 17 nacionalnih središnjih banaka, 17 nacionalnih proračuna, 17 ministara financija - i to pored europskih institucija?" To je pitanje koje se često postavlja i u inozemstvu. Jedan trgovac obveznicama u Frankfurtu na Majni ovih dana priča kako bi kineski investitori vrlo rado htjeli investirati u euroobveznice - ali ne i u papire pojedinih članica eurozone.

Prijetnja poput bombe

I sad oštre riječi gospodara boniteta Standard & Poor´sa. To je još uvijek samo prijetnja, ali prijetnja koja je odjeknula poput bombe. Naravno da se brižno pazilo na termin objave. I naravno da političari i odgovorne osobe reagiraju uobičajenim obrambenim mehanizmima. Npr. šef euro-skupine Jean-Claude Juncker koji tvrdi: "Ne treba previše ozbiljno shvaćati rejtinge." Pogrešno! Upozorenje Standard & Poor´sa nije nikakvo iznenađenje, ono dolazi u pravom trenutku - samo nekoliko dana uoči novog kriznog summita Europske unije. U posljednje dvije godine održano je 13 takvih summita - a stanje se nije baš puno popravilo. Europa konačno mora savladati svoju malodušnost i suočiti se sa činjenicama.

No, hoće li se sudionici summita krajem ovog tjedna doista i konačno uspjeti trgnuti? Ozbiljna sumnja je opravdana. Dovoljno je pogledati samoprozvani liderski duet, Angelu Merkel i Nicolasa Sarkozyja. Pred kamerama oni demonstriraju jedinstvo, a iza kulisa se vodi žestoka svađa oko pravog puta izlaska iz krize. Prije svega oko emisije euroobveznica i pitanja treba li Europska središnja banka nastaviti kupovati u velikom stilu obveznice kriznih država. Gospođa Merkel je jasno signalizirala gospodinu iz Elizejske palače kako smatra da je odgovor na to pitanje: ne. (Truli) kompromis se postiže oko pitanja suvereniteta nacionalnih država. Ubuduće je moguće i podizanje tužbe u slučaju da neka članica loše vodi svoj proračun. Europski vrhovni sud u tom slučaju ipak ne može i anulirati nacionalne budžete.

Ako se tako nastavi, od Europe neće biti ništa. Da, i rejtinške agencije su napravile greške u prošlosti. Kritiziralo ih se da nisu pravovremeno upozorile na opasnosti. A sad upravo to čine. Ne mora im se za to biti zahvalno, no agencije stavljaju prst na pravo mjesto na europskoj rani. I da sad otkrijemo što je prije jedanaest godina stajalo u jednom članku naše redakcije: "Samo politika ima šansu izvući euro iz krize." Na tome se ništa nije promijenilo.

Komentar: Henrik Böhme

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika