07.12.2011. / 12:40

Autor: Totalsport

Otkriven 'misteriozni' Higgsov bozon?

Higgsov bozon je hipotetska elementarna čestica kojom se objašnjava masa drugih čestica i odgovara na pitanje zašto neke od njih imaju masu, a fotoni svjetlosti ne

Akcelerator LHCAkcelerator LHCEksperimenti u švicarskom istraživačkom centru CERN-u konačno su pokazali prve ozbiljne tragove koji potvrđuju postojanje misterioznog Higgsova bozona. Rolf-Dieter Heuer, glavni direktor instituta, poslao je vodećim svjetskim znanstvenicima e-mail u kojem najavljuje kako bi se 13. prosinca trebala održati posebna konferencija o najnovijim otkrićima iz najvećeg svjetskog akceleratora LHC-a.

Prema najavama dva glavna tima fizičara koji rade na eksperimentima Atlas i CMS svoje će rezultate predstaviti odvojeno. Na nedavnoj konferenciji u Parizu oni su bili objedinjeni. Neki znanstvenici tvrde kako bi fizika postala uzbudljivija kad bi LHC otkrio da Higgs ne postoji. Otkriće Higgsa samo bi potvrdilo popularne teorije. Rezultati koji bi dokazali kako on ne postoji otvorili bi mogućnost za istraživanje nekih drugih teorija koje imaju drugačija objašnjenja za podrijetlo mase elementarnih čestica.

Higgsov bozon je hipotetska elementarna čestica kojom se objašnjava masa drugih čestica i odgovara na pitanje zašto neke od njih imaju masu, a fotoni svjetlosti ne. Teoriju o njegovu postojanju postavio je 1964. godine škotski fizičar Peter Ware Higgs sa Sveučilišta u Edinburghu. Prema ideji škotskog fizičara svemir je prožet Higgsovim poljem. Čestica koja se kreće kroz njega stvara distorzije koje joj daju masu. Čestice se lijepe na Higgsov bozon.

Dr. sc. Tome Antičić, hrvatski fizičar čestica s instituta Ruđer Bošković, član eksperimenta CMS i voditelj europskog eksperimenta SP7 za čestice, na pitanje novinara tportala potvrdio je kako je konferencija sazvana s dobrim razlogom. "Postoji nešto, neka indikacija, ali vjerojatno ne dovoljno čvrsta da bi se mogla smatrati konačnim dokazom. Po svemu sudeći sljedeće bi godine mogli nešto pouzdano znati. 13. prosinca bit će objava, a na IRB-u ćemo je prenositi uživo", izjavio je dr. Antičić.

Voditelj projekta CMS-a dr. sc. Vuko Brigljević bio je jasniji. "Najavljeno je održavanje znanstvenog seminara. To i nisu glasine. To je činjenica", rekao je dr. Brigljević i dodao kako se i 'dalje traga za Higgsom i kako će novi rezultati biti objavljeni sljedeći tjedan'.

Vezane vijesti

Danica Ramljak više nije na čelu Instituta Ruđer Bošković

Danica Ramljak više nije na čelu Instituta Ruđer Bošković

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković, na danas održanoj sjednici, razriješilo je dr. sc. Danicu Ramljak s dužnosti ravnatelja Instituta, priopćili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika