07.12.2011. / 15:11

Autor: Hina

'Izbori još jednom potvrdili nakaznost izbornog sustava'

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da su izbori za Hrvatski sabor, osim što su na vlast doveli koaliciju četiriju stranaka lijevoga centra, donijeli i više iznimno važnih poruka za sadašnju i buduću hrvatsku političku scenu.

Miklenić smatra kako doista nije dobro za razvitak demokracije u Hrvatskoj da stranka ili koalicija s dobivenih tek neznatno više od 25 posto, a manje od 30 posto glasova birača, ima stabilnu apsolutnu većinu u Hrvatskome saboruMiklenić smatra kako doista nije dobro za razvitak demokracije u Hrvatskoj da stranka ili koalicija s dobivenih tek neznatno više od 25 posto, a manje od 30 posto glasova birača, ima stabilnu apsolutnu većinu u Hrvatskome saboruKatolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da su izbori za Hrvatski sabor, osim što su na vlast doveli koaliciju četiriju stranaka lijevoga centra, donijeli i više iznimno važnih poruka za sadašnju i buduću hrvatsku političku scenu.

U komentaru "Izborna razotkrivanja" glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako su birači vrlo snažno i rječito potvrdili da je "povjerenje hrvatskih građana u političare iznimno nisko".

Po podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), kako se podsjeća u komentaru, u deset izbornih jedinica na teritoriju Hrvatske pravo glasa imalo je 3.841.272 građana, a odazvalo se 2.378.969 građana (do zaključenja teksta nije bilo uključeno samo jedno biračko mjesto u III. izbornoj jedinici) što znači da se na izbore nije odazvalo čak 1.462.303 građana.

"Među onima koji se uopće nisu odazvali sigurno su znatan dio oni koji smatraju da nisu imali kome dati svoj glas", ocjenjuje se te napominje da istodobno od onih građana koji su izišli na izbore čak 40.933 nikome nije dalo svoj glas jer su ubacili u kutije listiće koji ne vrijede, a među njima sigurno je većina onih koji su tako željeli poručiti što misle o svim strankama i kandidatima na tim izborima.

Komentator smatra da ti podati uvelike opovrgavaju manipulacije anketama koje ni u kojem slučaju nisu predvidjele niti pokazale toliku apstinenciju građana - birača te su istodobno krik da se u Hrvatskoj pojave novi, moralni, kompetentni i svih repova lišeni političari.

"Izbori su također nedvosmisleno još jednom otkrili i potvrdili nakaznost hrvatskoga izbornog sustava koji je u biti, valja se prisjetiti, postavio još SKH - Stranka demokratskih promjena za prve višestranačke izbore, a koji nevjerojatno pogoduje pobjedniku", navodi se i napominje kako je Kukuriku koalicija - dakle koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a - po podatcima DIP-a (bez jednog birališta u III. jedinici) dobila ukupno 977.478 glasova, što je tek nešto više od četvrtine glasova svih građana s pravom glasa i samo 41,08 posto glasova birača koji su izišli na izbore, a izborni sustav takav izborni rezultat nagrađuje s čak 80 od 140 zastupničkih mjesta u Hrvatskome saboru, što je 57,14 posto zastupničkih mjesta, koliko se biralo u deset izbornih jedinica.

Miklenić smatra kako doista nije dobro za razvitak demokracije u Hrvatskoj da stranka ili koalicija s dobivenih tek neznatno više od 25 posto, a manje od 30 posto glasova birača, ima stabilnu apsolutnu većinu u Hrvatskome saboru.

"Kao što se očekivalo, izbori su rezultirali promjenom obnašatelja formalne vlasti u Hrvatskoj te će sasvim sigurno sa sobom donijeti značajne kadrovske promjene - i u tome je vjerojatno najveća promjena koju donose izbori", navodi se i dodaje kako su izbori za Hrvatski sabor očitali posebno snažnu lekciju svima koji nisu uspjeli prijeći izborni prag, što upozorava na manjkavost izbornoga zakonodavstva koje sve dosad nije posloženo da bi stvarno bilo u službi općeg dobra, a ne pojedinih interesnih skupina.

"Naime, postojeće izborno zakonodavstvo omogućuje da se u Hrvatskoj za svake izbore razmahuje privid demokracije, a stvarno premalo pridonosi za njezin razvitak. Mogućnost da se gotovo svatko tko može skupiti po 14 kandidata za svaku izbornu jedinicu može kandidirati na parlamentarnim izborima doista je u funkciji njegovanja privida demokracije, a ne zajedničkoga dobra hrvatskoga društva", stoji, uz ino, u komentaru.

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 07.12.11. 15:25

Naravno da je takav komentar, obzirom na izborni "rezultat" Miklenićevih (RKC) favorita.
Podsjeća me na nogometnog trenera čiji tim popije peticu, pa kao opravdanje navodi da je padala kiša i da je teren bio težak.


registracija
26/12/06

capica, 07.12.11. 15:32

Šutio je Miklenić dok su njegovi favoriti pobjeđivali.


registracija
5/1/07

james, 07.12.11. 16:02

Gosp. Miklanić sve u šesnajst trabunja o demokraciji, a sam je pripadnik jedne totalno nedemokratske organizacije u kojoj na vodečim mjestima nema ni jedne žene.


registracija
2/4/10

Njofra, 07.12.11. 16:14

"Izbori su također nedvosmisleno još jednom otkrili i potvrdili nakaznost hrvatskoga izbornog sustava koji je u biti, valja se prisjetiti, postavio još SKH - Stranka demokratskih promjena za prve višestranačke izbore, a koji nevjerojatno pogoduje pobjedniku"
Ovo je neistinita i nevjerojatno glupa teza, ali se uklapa u Miklenićevo optuživanje "crvenih".
SKH je organizirao višestranačke izbore u SRH koja je tada još bila u sastavu SFRJ za dvodomni parlament (Vijeće udruženog rada i Društveno političko vijeće). Nakon što je pobijedio HDZ svi sljedeći izbori provodili su se po Tuđmanovim zakonima. Ukinut je gornji dom (Županijski dom koji je bio slijednik Društveno političkog vijeća), a izborne jedinice prekrajane su tako da obuhvate što više pretpostavljenog HDZ-ovog biračkog tijela. Nije Račan podijelio Zagreb u četiri izborne jedinice već je to učinio Tuđman. Tuđmanovo djelo je i dHondtov način prebrojavanja glasova. Dakle, gospodine Mikleniću, bezočno lažete, a ako se ne varam, laganje je grijeh.


registracija
17/4/11

DONDON, 07.12.11. 16:15

Zar on i ovi koje on predstavlja imaju moralno pravo držati lekcije o demokraciji ?! Naravno, ne odgovaraju mu izborni rezultati, ali to ne iznosi iskreno, otvoreno, nego umotava u plašt manjkavosti izbornih pravila. Njemu i njegovim bi najviše odgovaralo da je bar pobijedio HDZ, a još više da vladar može imenovati "narodne zastupnike".


registracija
20/5/09

BXLCRO, 07.12.11. 19:55

Da je slucajno HDZ opet pobijedio nebi bilo nikakvih ovakvih prigovora jer se tako otprilike radilo od Tudjmana pa do sada! HDZu nije pasalo mijenjati izborni zakon unazad 10 godina a sad kad su izgubili povijerenje gradjana oni bi sada glatko ponistili izbore kazajuci da nisu bili posteniI? Kaj got! Pricajte i piskarajte sada sto hocete i do zadnjeg dana kao prije HDZ mora kukuriku koalicija odraditi svoj mandat!


registracija
7/7/11

gadovi, 07.12.11. 22:58

Da parafraziram kometatora u Slobodnoj

Crkva je multinacionalna kompanija za proizvodnju privida. Živi od privida i u prividu te je stoga najpozvanija kazati koju rječ o prividu.


registracija
5/3/10

starimudrac, 08.12.11. 07:38

mikleniću, jedeš govna! nikad do sada nisam išao protiv božjih sluga, ali ti si prevršio mjeru. nije ti smetalo dva desetljeća dontove metode, nije ti smetalo da na nepostojećoj adresi bude registrirano po 150 -- 200 glasaća, nije ti smetalo da HDZ proglasi da datum 4.12. u BiH traje dva dana, ali ti smeta ako po toj metodi ti isti glasaći kažu vladajučima i tebi: -"jebite se!" razumiješ li ti to mikleniću?


registracija
7/7/11

gadovi, 08.12.11. 07:55

'Izbori još jednom potvrdili nakaznost izbornog sustava'

Svakodnevnica svaki dan pokazuje nakaznost crkve koja nema nikakve izbore i to u vrijeme informatičke revolucije.
Samog papu se bira na način da skupina umišljenih i samodopadnih čudaka između sebe bira najveću umišljenu budaletinu za proizvodnju privida duhovnosti i intelektualnosti.
Za popišat. Na opće zadovoljstvo primitivnih seljačina


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika