07.12.2011. / 16:57

Autor: Hina

SAD savjetom, a ne novcem pomaže u krizi eurozone

Američki ministar obrane Timothy Geithner rekao je u srijedu u Parizu da će se Europljani uspješno suočiti s krizom u eurozoni što će pozitivno utjecati na SAD i ostatak svijeta, no Washington je pokazao spremnost Europi pomoći savjetom, ne i financijski, pišu agencije.

Timothy GeithnerTimothy GeithnerAmerički ministar obrane Timothy Geithner rekao je u srijedu u Parizu da će se Europljani uspješno suočiti s krizom u eurozoni što će pozitivno utjecati na SAD i ostatak svijeta, no Washington je pokazao spremnost Europi pomoći savjetom, ne i financijski, pišu agencije.

"Naglasio sam koliko je za SAD i ostatak svijeta važno da Europljani uspiju i uvjeren sam da će uspjeti", rekao je Geithner nakon sastanka s francuskim kolegom Francoisom Baroinom, javlja AFP.

Uoči summita Europske unije Geithner obilazi prijestolnice država članica eurozone s porukom da moraju djelovati te je u Berlinu pozvao na "izgradnju fiskalne unije", u čemu središnju ulogu treba igrati Europska središnja banka (ECB).

ECB treba "postaviti dovoljno snažnu protupožarnu zaštitu" kojom će se spriječiti širenje krize u eurozoni, rekao je Geithner, javlja Reuters.

No dok se SAD mogu obratiti Saveznim rezervama (FED) kao posljednjem utočištu za zajam, članice eurozone nemaju takvu mogućnost s ECB-om, a Njemačka, najjača članica, želi da tako i ostane, piše Reuters.

"Oči cijelog svijeta uprte su u Europu", rekao je Geithner, ne obećavši ništa drugo nego da će "nastaviti podupirati konstruktivnu ulogu" Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u upravljanju krizom.

MMF mjesecima pokušava povećati svoje izvore kako bi mogao više intervenirati nego što sada čini.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde već je ocijenila da su financijska sredstva "blijeda prema potrebama zemalja pogođenih krizom i zemalja kolateralnih žrtava krize".

No Washington je isključio mogućnost povećanja svojih uplata u MMF.

"Nema razgovora o povećanju američkih uplata MMF-u", rekao je američki veleposlanik pri Europskoj uniji William Kennard.

Američki dužnosnici, od predsjednika Baracka Obame, preko Geithnera do čelnika FED-a, svakodnevno izražavaju zabrinutost zbog europske krize koja može štetiti američkom gospodarstvu.

No čak i da želi, SAD ne može izravno pomagati Stari kontinent po uzoru na Marshallov plan nakon Drugoga svjetskog rata.

Proračunski manjak SAD-a je oko sto posto BDP-a, podsjetio je Geithner u Berlinu i SAD je "suočen s vrlo teškim gospodarskim izazovima".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika