07.12.2011. / 17:28

Autor: Hina

ICTY nema informacija o mogućem uhićenju Hartmann

Haaški sud nema nikakvih informacija o tome je li Francuska postupila po sudskom nalogu za uhićenje bivše glasnogovornice haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann osuđene na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda, objavio je u srijedu Haaški sud.

Florence HartmannFlorence HartmannHaaški sud nema nikakvih informacija o tome je li Francuska postupila po sudskom nalogu za uhićenje bivše glasnogovornice haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann osuđene na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja suda, objavio je u srijedu Haaški sud.

Voditelj ureda tajnika suda Martin Petrov, odgovarajući na redovitoj konferenciji za novinare na pitanje ima li kakvih informacija o uhićenju koje je polovicom studenog od Francuske zatražio Haaški sud, kazao je kako, koliko zna, sud još nije dobio nikakve povratne informacije.

Petrov je dodao da je u ovome trenutku na francuskim vlastima da provedu taj uhidbeni nalog žalbenoga vijeća te da mu nije poznato jesu li francuske ili ikoje druge vlasti poduzele korake glede uhidbenog naloga.

Na pitanje hoće li se predsjednik Haaškoga suda u svom večerašnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji baviti tim pitanjem, Petrov je odgovorio kako ne može govoriti u ime predsjednika suda, ali kako nije siguran da se sadašnje stanje još ne može definirati kao nesuradnja Francuske.

Haaški je sud polovicom studenoga izdao nalog za uhićenje negdašnje glasnogovornice tužiteljstva koja je zbog nepoštivanja suda bila novčano kažnjena sa 7000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku. ICTY je tada od Francuske zatražio da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u njezinu transferu u haaški pritvor.

U nalogu piše da se "od vlasti svih zemalja, kroz koje bi gospođa Hartmann mogla putovati, zahtijeva da ju zadrže u pritvoru".

Francuska novinarka, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ove je godine prizivno vijeće odbacilo njezinu žalbu i potvrdilo prvostupanjsku presudu.

Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci, odakle ga sud može podignuti, ali sud zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika