Objavljeno u Nacionalu br. 402, 2003-07-29

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

Hrvatska treba sudjelovati u operaciji očuvanja mira u Iraku

Hrvatska ne smije sudjelovati ni u kakvim ratnim operacijama u Iraku. Ako se gerilski rat u Iraku rasplamsa, hrvatska postrojba ne smije otići u Irak

Mate Granić, predsjednik DC-aMate Granić, predsjednik DC-aPredsjedništvo SDP-a kao da se ipak odlučilo za datum parlamentarnih izbora, 23. studenoga 2003. Ni manje od četiri mjeseca prije izbora Vlada nema hrabrosti objaviti konačan datum izbora. Sitne kalkulacije nikome ništa dobro nisu donijele, pa neće ni ovoj Vladi, a štete mogu biti velike za Hrvatsku. Zato javnost i oporbene stranke od Vlade očekuju ne spekulacije nego odluku o datumu parlamentarnih izbora kako bismo pokazali da smo zrela, ozbiljna i demokratska država.

Funkcioniranje Poglavarstva grada Zagreba više nije samo loš interesni ugovor SDP-a i HNS-a (u kojem svatko svakog želi prevariti) nego sve postaje tragikomično. Nakon skandala s GUP-om, svađa i tučnjave u Gradskom poglavarstvu zbog gradnje nebodera u Vukovarskoj, dogodio se još jedan težak promašaj. Gradsko poglavarstvo podiglo je cijenu vode za 40 posto, a manje od 72 sata nakon odluke – nakon intervencije Ivice Račana – tu je odluku i povuklo. Miljenko Mesić (HNS) koji se u Gradskom poglavarstvu potukao sa Zdravkom Mamićem dosad je jedina politička žrtva te čudne trgovačke koalicije.

Irak
Usprkos likvidaciji sinova Sadama Huseina situacija u Iraku nije stabilna. Dnevno ginu 2 do 5 američkih vojnika, raste otpor i iračkih sunita, favoriziranih u doba diktatora, i šiita, koji sada žele biti dominantna politička snaga. Postoje prvi ratni znakovi gerilskog otpora ostataka vojnih i sigurnosnih snaga svrgnutog diktatora te nekih radikalnih vjerskih grupacija. Iako Bush i Blair imaju velikih problema s domaćom javnošću i oporbom, te ih rat u Iraku može skupo koštati na izborima, rezolucija Vijeća sigurnosti o uključivanju UN-a u stabilizacijske snage u Iraku gotovo je legalizirala vojnu intervenciju. To danas prihvaćaju i Chirac, i Schroder, i Putin. To bitno mijenja i poziciju Hrvatske u odnosu na američke napore da stabiliziraju situaciju u Iraku i izgrade demokratske institucije i Iračanima što prije prepuste upravu. Hrvatska je bila žrtva Miloševićeve agresije i politike stvaranje velike Srbije, kao i Bosna i Hercegovina, s još tragičnijim posljedicama. Dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku (Unprofora) bio je jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje Hrvatske. Iako nismo bili potpuno zadovoljni djelotvornošću Unprofora, mirovne snage bitno su pridonijele međunarodnom priznanju Hrvatske, mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja te uključivanju Hrvatske u međunarodne organizacije (OESS, Vijeće Europe itd.). Mirovne snage su i u BiH odigrale značajnu ulogu u uspostavi mira i konačnoj pobjedi nad Karadžićem i Miloševićem. Ali bez SAD-a ne bi bilo uspjeha bilo koje od ključnih mirovnih operacija u našoj regiji. SAD je posebno zaslužan za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, Washingtonske i Daytonske sporazume, Bečke dogovore, NATO-ove vojne operacije u BiH i SRJ, kao i za uklanjanje Miloševića i prije toga Karadžića. Zato i Hrvatska mora u okviru svojih mogućnosti dijeliti odgovornost za mir i stabilnost u svijetu. Mnoge male zemlje Europe, Azije i Južne Amerike sudjelovale su u mirovnim operacijama u našoj regiji. Zato i Hrvatska, posebno ako dođe do nove rezolucije Vijeća sigurnosti i dogovora SAD-a i Vijeća sigurnosti, treba biti pripravna da sudjeluje u mirovnoj operaciji u Iraku, ali isključivo u stabilizacijskoj operaciji i operaciji očuvanja mira. Za nju treba pripremiti hrvatsku javnost koja je danas oštro protiv te operacije te dobiti dvotrećinsku podršku Sabora. Hrvatska ne smije sudjelovati ni u kakvim ratnim operacijama u Iraku. Ako se gerilski rat u Iraku rasplamsa, hrvatska postrojba ne smije ići u Irak.

U svemu tome treba postići što veći stupanj konsenzusa u Saboru. Sami Amerikanci tražit će uključivanje UN-ovih mirovnih snaga, pa čak možda i prepustiti UN-u vodstvo nad mirovnom operacijom u Iraku. Amerikanci imaju sve više žrtava na terenu i blokirane su elitne američke kopnene postrojbe. Vrlo je važno za Hrvatsku da ne poduzima brzoplete poteze. Stabilizacijsku vojnu postrojbu treba pripremati, ali budno pratiti razvoj događanja u Iraku i dogovore između Vijeća sigurnosti i SAD-a. Treba voditi računa o raspoloženju hrvatske javnosti, vjerskih zajednica i političkih stranaka. U pripremi saborske rasprave Vlada treba razgovarati s čelnicima svih parlamentarnih oporbenih stranaka, ali i konzultirati se sa svim bitnim čimbenicima u javnom životu Hrvatske. Nikakva brzopleta odluka Vlade ne bi bila dobra.

‘Viktor Lenac’
“Viktor Lenac” tone sve dublje, unatoč naporimae Vlade i komercijalnih banaka da ga spase. Sada su dva kooperanta blokirala račun “Lenca”, bez obzira na odluku nadzornog odbora da “podrži” financijsku konsolidaciju “Lenca”, pa i odluku većinskog talijanskog dioničara da uloži novih 1,8 milijuna eura. Damir Vrhovnik je i dalje direktor Uprave, a u izjavama za javnost ponaša se sve arogantnije. Javnost i političke stranke postavljaju mnoga neugodna pitanja Vladi. Prvo, tko su stvarni dioničari “Lenca”, zašto Vlada i dalje nakon uloženih 65 milijuna eura (pretežno jamstava) ulaže u “Lenac” te zašto Vlada ne utječe na smjenu Damira Vrhovnika koji u javnosti nema više nikakvog kredibiliteta za vođenje te tvrtke. Sindikati su sve nervozniji, kao i kooperanti. Očito je da će se o “Lencu” još mnogo čuti te da je “Lenac” jedan od najtežih kamena oko vrata ove Vlade koji bi je moga skupo koštati na sljedećim parlamentarnim izborima.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika