08.12.2011. / 13:28

Autor: Hina

Odbijen prijedlog preimenovanja zagrebačkog Trga maršala Tita

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas odbio prijedlog promjene naziva trga maršala Tita Građanske inicijative "Krug za trg", Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) i rektorata zagrebačkog Sveučilišta.

Trg Maršala Tita ostaje u ZagrebuTrg Maršala Tita ostaje u ZagrebuOdbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas odbio prijedlog promjene naziva trga maršala Tita Građanske inicijative "Krug za trg", Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) i rektorata zagrebačkog Sveučilišta.

U obrazloženju se navodi da bi to bilo neprimjereno s obzirom na Titov doprinos u svrstavanju Hrvatske na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i jer su uz antifašizam i donošenje Ustava SFRJ iz 1974. stvoreni temelji uspostave samostalne hrvatske države.

Predsjednik odbora Marin Knezović (SDP) je navodeći Titove zasluge u narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi i stvaranju temelja za uspostavu hrvatske države posebno istaknuo da time ne želi umanjiti odgovornost za komunističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Napomenuo je da ni HDZ, koji je obnašao vlast u Zagrebu i državi, nije mijenjao ime trgu maršala Tita.

Član odbora, nezavisni zastupnik Zvonko Maković kazao je kako trg već 64 godine nosi ime maršala Tita koji je svrstao Hrvatsku na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i objedinio antifašističke snage. Na temelju antifašizma, uz donošenje Ustava iz 1974. uspostavljena je samostalna hrvatske država, podsjetio je.

Maković je također podsjetio na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom totalitarističkom režimu 1948. i usprotivio se da se Tita zbog tragičnih događaja 1945. kvalificira kao ratnog zločinca. Stoga oduzimanje naziva Trga maršala Tita zbog njegovih brojnih zasluga smatra nepristojnim i napominje da se to pitanje ponavlja oko svakih izbora parlamentarnih, predsjedničkih ili lokalnih. Također je rekao da ni HDZ ni prvi hrvatski predsjednik i povjesničar dr. Franjo Tuđman nije podržao promjenu naziva tog trga.

Članica odbora Ivana Mlinar Horvat (SDP) istaknula je da je istraživanje internetskog portala zagrabancija i tv postaje Jabuka provedeno na tisuću ispitanika pokazalo da njih 57 posto želi Titov trg u gradu, te da inicijativa za promjenom naziva koju je potpisalo 500 uglednika jest legitimna, ali ne i presudna. Također je navela kako odbor ima načelan stav da se ne mijenjaju nazivlja pa tako nije podržao ni promjenu naziva Avenije Gojka Šuška.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 08.12.11. 14:05

SDP, Knezović, Maković, drug Tito.... a što ste drugo mogli očekivati.
Trg ćemo jednostavno zvati Kazališni trg. Barem u verbalnoj komunikaciji.


registracija
4/4/11

Bluebird, 08.12.11. 14:29

Zakaj to nisu napravili HDZ ovce, aha, oni su iz kumrovacke skole isto ko Tito.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.12.11. 14:41

Možeš istjerati mene iz Jugoslavije ali ne možeš Jugoslaviju iz mene!


registracija
14/11/07

laufer, 08.12.11. 18:15

Pametni ljudi.

Budalama svijet počinje 1990.
Sve ono prije 1990. takvima ništa ne valja, sve od 1990. im je bajno.

Pametan čovjek poštuje svoju povijest i ponosi se velikanima koje priznaje cijeli svijet.
Jugoslavija je povijest - više je nema i neće je ni biti, nitko je i ne želi - stoga je potpuno deplasirano nazivati ljude koji realno sagledavaju povijesne činjenice nekakvim "jugonostalgičarima".

Najsmješnije je što o Jugoslaviji i "komunistima" zapravo jedino drobe oni čiji je isključivi politički "program" plašenje ljudi nekakvim "crvenima" i "obnovom" te Jugoslavije.

Koliko to Hrvatsku zanima pokazali su izborni rezultati takvih stranaka: daleko ispod crte od 5 %.


registracija
4/12/11

sincerity, 08.12.11. 19:02

ako je naziv jednog trga 'najveci' problem u hrvatskoj, onda je hrvatska savrsena zemlja...


registracija
2/1/11

prohujalo, 14.01.12. 04:19

evo vec dvadesetak godina u nasoj demokraciji jedino sto je napravljeno je mijenjanje imena-jako je gladnom i nezaposlenom bitno kako ce se zvati koji trg ili ulica.....umijesto da upregnemo sve snage da pokrenemo ekonomiju, ne mi unistismo ono sto imadosmo, ali zato narode umijesto dobrog zivota i punog stola bitnije je kako nam se zove koji trg....to nas asocira na nase porijeklo.....sto je stol prazan manje vazno....ili mozda nekome je, ali to moraju biti jugonostalgicari ili neprijatelji nase samobitnosti-
druge solucije nema


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika