08.12.2011. / 14:29

Autor: Hina

Summit EPP-a u sjeni dužničke krize

Skupina čelnika Europske unije počela je u četvrtak u Marseilleu, u iznimno napetom ozračju, konzultacije o spašavanju eura pred ključni summit EU-a u Bruxellesu.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelSkupina čelnika Europske unije počela je u četvrtak u Marseilleu, u iznimno napetom ozračju, konzultacije o spašavanju eura pred ključni summit EU-a u Bruxellesu.

U Marseilleu se održava tradicionalni sastanak čelnika EPP-a koji se uvijek održava prije summita EU-a, i na kojem se razgovara o temama koje su na dnevnom redu sastanka na vrhu Europske unije. Ovaj put summit EPP-a održava se u Marseilleu a ne u Bruxellesu.

Na sastanku se očekuju i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uputio je poziv čelnicima država i vlada EU-a. "Moramo učiniti sve, svi zajedno, cijela Europska unija, kako bi zajamčili ireverzibilnost eura."

"Situacija je ozbiljna, euro može eksplodirati a Europa se raspasti", upozorio je u četvrtak francuski ministar za europske poslove Jean Leonetti.

Ishod summita EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu neizvjestan je zbog različitih stajališta o tome kako riješiti krizu i izmjenama Lisabonskog ugovora koje traže Pariz i Berlin kako bi se pojačala proračunska disciplina.

Pripremni sastanak visokih dužnosnika u srijedu navečer u Bruxellesu nije približio stajališta, po izvoru bliskom razgovorima. "Nije bilo dogovora, to će morati riješiti šefovi država i vlada", rekao je.

Berlin i Pariz traže da se mjere za jačanje proračunske discipline uključe u europski ugovor, što podrazumijeva ratifikaciju u 27 država članica EU-a, a to ne odgovara mnogim članicama.

One bi radije podržale prijedlog predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i predsjednika Europske komisije Barrosa, koji ne traži ratifikaciju nego samo jednostavnu izmjenu jednog "protokola" Lisabonskog ugovora.

"Pravne izmjene ugovora koje bi zahtijevale vrijeme možda jesu potrebne, ali mislim da to nije rješenje koje tržišta očekuju", rekao je u Marseilleu švedski premijer Fredrik Reinfeld.

"Tržišta žele znati jesu li naše protupožarne mjere dovoljno snažne i hoćemo li učiniti dovoljno kako bismo osnažili proračunsku disciplinu i reforme u zemljama koje imaju najviše problema. To su rješenja", rekao je.

Osim toga, Berlin se protivi raznim prijedlozima za jačanje fonda za spašavanje eura koji se temelje na uključivanju Europske središnje banke kao i uvođenju euroobveznica kako bi se podijelila odgovornost za dugove.

Jedan visoki njemački dužnosnik izrazio je u srijedu "pesimizam" u pogledu ishoda summita.

Neizvjesna je i potpora Velike Britanije, koja prijeti da će blokirati promjene ugovora ako ne dobije jamstva da će njezini interesi biti zaštićeni, osobito na području financijskih usluga, čemu se pak protivi Luksemburg.

Mnogi europski čelnici smatraju zbog toga da bi članice eurozone trebale postići dogovor među sobom, a ne mijenjati ugovor koji uređuje odnose svih 27 članica.

Uz sastanak na vrhu čelnika EPP-a održava se i izvještajni kongres pučana na kojem će biti usvojen novi politički program EPP-a za sljedećih deset godina. Kongres će u Marseilleu raspravljati o dokumentu pod nazivom "Pokrenuti Europu".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika