08.12.2011. / 14:39

Autor: Hina

'Izborni neuspjeh ne znači kraj HSLS-a'

Nakon loših izbornih rezultata HSLS-a, zbog kojih ta stranka nije uspjela ući u Hrvatski sabor, njen predsjednik Darinko Kosor i predsjednik Središnjeg vijeća Davor Žmegač dali su svoje mandate na raspolaganje tom tijelu, no neovisno o odluci Središnjeg vijeća na Kosorov će prijedlog o budućnosti stranke i njezinu novom vodstvu odlučivati izborni sabor HSLS-a, najavljen za početak veljače.

Darinko KosorDarinko KosorNakon loših izbornih rezultata HSLS-a, zbog kojih ta stranka nije uspjela ući u Hrvatski sabor, njen predsjednik Darinko Kosor i predsjednik Središnjeg vijeća Davor Žmegač dali su svoje mandate na raspolaganje tom tijelu, no neovisno o odluci Središnjeg vijeća na Kosorov će prijedlog o budućnosti stranke i njezinu novom vodstvu odlučivati izborni sabor HSLS-a, najavljen za početak veljače.

"Stojimo iza svega što smo radili, naš program je ocijenjen najboljim, a i nova vladajuća koalicija samo što ne provodi program HSLS-a", ocijenio je Kosor na konferenciji za novinare nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HSLS-a.

Smatra da je davanje mandata na raspolaganje nakon rezultata parlamentarnih izbora normalna demokratska procedura u stranci, o čemu bi se Središnje vijeće trebalo očitovati 17. prosinca.

Uvjeren je da izborni neuspjeh ne znači kraj HSLS-a, koji će se s novim vodstvom, izabranim od svih članova na izbornom saboru, pripremati za iduće lokalne izbore. Kosor, međutim, kaže kako je još prerano govoriti o tome hoće li se na saboru ponovno kandidirati za predsjednika.

Na pitanje je li došao kraj HSLS-a kao parlamentarne stranke, odgovorio je da stranka i prije izbora godinu i pol dana nije bila parlamentarna jer su je napustila tadašnja dva saborska zastupnika.

Ističe kako je HSLS bio četvrti po broju dobivenih glasova na ovim izborima, odmah iza Kukuriku koalicije, HDZ-a i Laburista. No, unatoč tome što je dobila 73 tisuće glasova stranka nije osvojila ni jedan saborski mandat, za razliku od HSS-a ili HSP-a Ante Starčević koji su osvojili manji broj glasova birača.

"Izborni zakon je takav kakav kakav je i bio je isti za sve stranke. Mi se ne žalimo jer su pravila igre bila ista za sve", rekao je Kosor. Zahvalio je svim članovima na trudu koji su dali u kampanji u kojoj je HSLS, po njegovoj ocjeni, pokazao da je prava i ozbiljna stanka. "Svaka izjava koju daju u posljednjih nekoliko dana predsjednik SDP-a i HNS-a kao da je prepisana iz programa HSLS-a, što znači da se isplatilo govoriti istinu", zaključio je Kosor.

Zahvalio je i medijima na korektnom praćenju rada stranke tijekom kampanje rekavši kako HSLS nije nezadovoljan praćenjem medija za razliku od nekih drugih stranaka.

Kosor je izvijestio i otkazima sedmorici zaposlenika HSLS-a, čije plaće stranka neće moći financirati budući da ostaje bez saborskih prihoda, ali je najavio i mogućnost da nekoliko njih nakon sabora ponovno bude zaposleno. Stranka, međutim, neće izaći iz sadašnjih zakupljenih prostorija na Zrinjevcu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 16:05

Žao mi je što HSLS nije dobio ni jedan mandat ali Kosor će morati shvatiti u kakvoj zemlji živi.Da bi bio uopće političar hrvatskog tipa.Sjeme mu je bilo dobro ali tlo nije još pripremljeno.


registracija
26/12/06

capica, 08.12.11. 16:46

Svidio mi se njihov program, D.Kosor je bio iskren.Kao osoba mi se sviđa, mlad, inteligentan i uspješan. Žao mi je što nisu uspjeli , mada je moj odabir uvijek "lijevi". Nadam se da će uspjeti i na lokalnim i na slijedećim parlamentarnim izborima. Treba kvalitetnih ljudi u Saboru, bili oni lijevi, desni ili centar.Bitno je da žele modernizirati Hrvatsku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika