08.12.2011. / 16:35

Autor: Hina

Ćimić: Nadam se da će se sad istražiti afera "Kamensko"

Novinar portala Index.hr Ilko Ćimić danas je kao svjedok dao iskaz u istrazi pokrenutoj protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne u slučaju "Kamensko", nakon čega je rekao kako očekuje da će državno odvjetništvo sada istražiti tu aferu.

Foto:IlustracijaFoto:IlustracijaNovinar portala Index.hr Ilko Ćimić danas je kao svjedok dao iskaz u istrazi pokrenutoj protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne u slučaju "Kamensko", nakon čega je rekao kako očekuje da će državno odvjetništvo sada istražiti tu aferu.

"Razgovor je bio vrlo kratak, a o njegovu sadržaju ne smijem govoriti, no nemam nikakvu primjedbu na odnos državnog odvjetništva", rekao je za Hinu Ćimić, dodajući da je iskoristio sva svoja zakonska prava. Nije želio odgovoriti na pitanje znači li to da je kao novinar odbio otkriti svoj izvor informacija za pisanje mnogih tekstova o navodno namjernom uništavanju tvrtke "Kamensko".

"Drago mi je da sam potaknuo državno odvjetništvo da napokon radi svoj posao i istraži kako je 'Kamensko' uništeno. Trebalo im je samo deset dana da postupe po prijavi protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog curenja podataka i da me pozovu da o tome svjedočim pa se nadam da će sada pozvati i sve aktere afere 'Kamensko', uključujući Ninoslava Pavića i vlasnika Agrokora Ivicu Todorića", rekao je Ćimić nakon svjedočenja pred zamjenicom zagrebačke općinske državne odvjetnice.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas zabrinutost zbog, kako kažu, neprimjerenog pritiska državnog odvjetništva na novinara Indexa, čija je redakcija poziv za Ćimićevo svjedočenje doživjela kao udar na medije i prijetnju kojoj je "krajnji cilj odustajanje od daljnjeg istraživanja u objavljivanju dokumenata o aferi 'Kamensko'". Iz redakcije portala poručuju kako, usprkos pritiscima, neće odustati od istraživanja te afere.

U zagrebačkome Općinskom državnom odvjetništvu odbacuju optužbe HND-a i Indexa. Kažu da je Ćimić pozvan kao svjedok i da su po Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o državnom odvjetništvu bili dužni tako postupiti jer su 15. studenoga od zagrebačkog odvjetnika Rajka Mlinarića zaprimili kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne.

Mlinarić je prijavu protiv nepoznatog počinitelja podnio u ime Romana Kroga, koji je to zatražio jer je u medijima objavljeno da je svjedočio u slučaju "Kamensko". Krog je direktor tvrtke "ARS projekt nekretnine", po pisanju Indexa, jedne od 13 tvrtaka koje su povezane s propašću "Kamenskog". Novinar Ćimić objavio je više tekstova o tom slučaju, a u jednom je naveo imena tvrtaka, među kojima i Krogove tvrtke, čiji su vlasnici i direktori navodno dali iskaz policiji.

Mediji već dulje nagađaju da je zagrebačka tekstilna tvrtka namjerno uništena zbog vrijednog zemljišta i nekretnina te da je tvrtka Dalta, koju se povezuje sa suvlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem, bila ključna u preuzimanju Kamenskog.

Radnice Kamenskog su potkraj prošle godine kazneno prijavile osobe odgovorne za namjerno uništavanje Kamenskog, a u prvom redu posljednjeg direktora Kamenskog Antuna Crlenjaka. Smatraju da iza Crlenjaka stoje Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Pavić i Todorić. Radnice i neke udruge sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu pomogli Pavić i Todorić preko kupnje fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 18:25

Pa u hrvatskom pravosuđu oni stalno postupaju po aferama.Daleko je važnije što postupanjem ništa ne rješavaju.Osim što je od "posebnih interesa interesnih skupina".Ma tko će dodirnuti Todorića?Čovjek je jači od države.Todorić je Tuđmanov direktni proizvod i tko bi se usudio dirnuti u tuđmanovo nasljeđe?Nasljeđe oca domovine ?!U to se ne dira.Todorić je obrazac preobrazbe socijalizma u kapitalizam te se ta zvijezda vodilja nesmije prskati vodom.Ona mora vječno sjati i osvjetljavati put svim namjernicima koji se nađu na putu uništavanja socijalističkog te pretvaranje u poželjni i jedino ispravni, kapitalizam.Jebeš način.On je irelevantan u odnosu na sveopću društvenu korist.Što od njihova dobra umiru usputno oni za koje se hrvatski kapitalisti bore,e pa svaka revolucija jede svoju djecu.Žrtve su naprosto nužnost.A uvijek je bolje da je žrtva netko drugi.Mali su najpodobniji za žrtvu.Njihovi životu su svejedno nezanimljivi i gotovo nestvarni.Tko još zna za te male uboge jadnike?Tko uopće za njih mari?Ali obitelji tipa Todorić,Sanader ,e to su već prevažne i prepoznate osobe.Oni su od Boga odabrani . Njihov status je naprosto prirodni odabir.Nebi oni sami sebe nikada tako uzdigli.Nikada.Sprdačina i ništa drugo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika