09.12.2011. / 07:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Srbija bez statusa EU kandidata

Summit EU-a, kojeg je ranije u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi u petak, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u

Boris Tadić (arhiva)Boris Tadić (arhiva)Europska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine, objavila je rano u petak agencija AFP, pozivajući se na nacrt zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali usvojiti u petak, a koji je agencija dobila na uvid.

"Kako bi dobila status kandidata u ožujku 2012. godine", Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma s ciljem normalizacije odnosa s Kosovom, navodi se u dokumentu.

Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka.

Također, odgođena je i odluka o otvaranju pregovora s Crnom Gorom. "Kako bi se pregovori Crnom Gorom otvorili u lipnju 2012. godine", ta će zemlja morati do tada potvrditi napredak u provedbi reforma, "posebice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom", kaže se u nacrtu.

Glavna tema summita u Bruxellesu, koji je počeo u četvrtak neformalnom večerom čelnika, dužnička je kriza u eurozoni. Po nacrtu zaključaka, čelnici Unije dogovorili su također nova fiskalna pravila koja će nametnuti čvršću proračunsku disciplinu. Usuglasili su se i o automatskim sankcijama za prekršitelje proračunskih pravila u eurozoni, osim ako tri četvrtine članica ne glasuje protiv.

Pored čvršćih pravila za proračunske manjkove, predviđen je i početak funkcioniranja stalnog interventnog stabilizacijskog fonda (Mehanizma europske stabilnosti) od srpnja 2012. godine, u kome bi bilo 500 milijarda eura. Mehanizam bi imao mogućnost izravne dokapitalizacije bankarskih institucija i imao bi karakteristike kreditne institucije. Postojeći fond (EFSF) trebao bi nastaviti funkcionirati do sredine 2013. godine.

Summit EU-a, kojeg je ranije u četvrtak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dramatično nazvao zadnjom prilikom za reformu gospodarskog upravljanja, formalno će početi u petak, nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU-u.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 09.12.11. 08:27

Kad se odreknu huškanja rata sa svima, kad postanu normalni onda ću i ja pozdraviti odluku da postanu kandidati i da krene pregovor s EU.


registracija
9/12/11

tot, 09.12.11. 09:20

i da šipcima daju kosovo, onda bi redoslijed išao ovako, uvjeti da Vi srbi uđete u EU jesu:
1.dajte Vojvodini autonomiju, a naon toga "zna se"
2.daklem nakon toga stvorio bi se novi uvjet a što je sa Sanđakom, a ne možete vi u eu dok ne date sanđak nekome
3.nakon toga se vi srbi imorate ispričati za sva sranja koja činite od početka svog bistvovanja i to svima, pa čak i tunguzima i laponcima
4.ali ni to nebi bilo dosta vi srbi ne postojite vi to samo sebi umišljate , vi ste nestvarni , vi ste emanacija duha ,nemojte se zajebavati i prestanite sa egzistencijom, nemojte čitati Sartra i mi ćemo vas primiti u uniju, daklem srbi nemojte čitati štiva o egzistencijalizmu i ći ćete u eu, samo to i ništa više


registracija
30/12/08

csiki, 09.12.11. 11:08

Zna se Nemacka uvek gubila ratove protiv Srbije i sada vracaju milo za dragu.


registracija
26/9/09

Sulc, 09.12.11. 11:30

@tot - A da prvo politička elita u Srbiji prestane da krade svoj narod i da prestanu da ga plaše te strahovima od EU, te strahovima od "nove Austro-Ugarske", da prestanu da izazivaju krizu na Kosovu itd a sve da bi se oni držali na vlasti? Možda bi tada Srbija odmah ušla u EU i bez tih uslova koje ste naveli?


registracija
24/3/10

bagsy, 09.12.11. 13:21

Dobit te ga za mjesec dana,dva,no big deal.Na kraju utrke će ući zapravo kad i mi.Šengenske granice se neće postavljati u hrvatskoj, pa za godinu dana micati.
Nama je davno bilo dosuđeno da 'uđemo' u europu skupa sa srbijom.Da su naši diplomatii i 'pregovarači' to imali u vidu,nikad ne bi morali potpisivati takve gluposti niti bi hrvatska trebala ispuniti toliko 'uvjeta'


registracija
20/8/10

McCoy, 09.12.11. 18:04

Srbija ce taman stici na pokop EU. Do tada ce se vec uspostaviti druga vrsta unije (fiskalna?) i uzalud vam trud sviraci, ponovo ce se morati ispunjavati neki novi uslovi za prijem u tu uniju. Da su politicari u Srbiji pametni pa da se okanu corava posla obecavanja lagodnog zivota u EU, pa u to vise ni mala deca ne veruju....


registracija
22/6/10

Konstantinos, 10.12.11. 00:32

Bagsy, Da li bi ste vi kada bi ste imali sina odlikasa, bili sretni da vam dijete čeka na one s popravka samo zato da bi zajedno prošli razred? Kakva bi to bila motivacija za njega i briga za vas? Mislim da grijesite jer od EU nije bilo prvednijeg i boljeg "lijeka" od pravila i vrijednosti EU, Pustite bratstva i ostale fraze, sad se vidi tko radi, a tko zabusava, pa prema tome nema šanse da će HR biti na čekanju zbog Srbije. Jako grijesite, ali ako vam to pomaže, mogu probati razumjeti vas stav.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika