09.12.2011. / 10:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Počela svečanost potpisivanja Ugovora o pristupanju RH EU-u

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske na pristupni ugovor stavit će predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica

Svečanost potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji započela je u petak ujutro u Bruxellesu u nazočnosti šefova država ili vlada zemalja članica i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske na pristupni ugovor stavit će predsjednik Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te Josipovića i Kosor.

Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Redoslijed potpisivanja određen je abecedom i to po izvornom nazivu zemlje. Tako će prva potpisnica biti Belgija, a zadnja Velika Britanija, a Hrvatska je 11. po redu između Francuske i Italije.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje pristupni ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku "Dobrodošla, Hrvatska".

Nakon potpisivanja slijedi zajedničko fotografiranje i odmah nakon toga počinje summit EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

Hrvatsku će na samom početku predstavljati predsjednik Josipović, a odmah nakon toga premijerka Kosor.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika