09.12.2011. / 11:15

Autor: Totalsport

'Odvjetnik Marković dobio milijune za savjetovanje oko Ine i Mola'

Nije mogao biti potpisan bez odluke Vlade, rekao je Lučić o potpisivanju dioničarskog ugovora između Ine i Mola

Krešimir Dragičević i Igor Lučić (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Krešimir Dragičević i Igor Lučić (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)U nastavku suđenja Ivi Sanaderu za slučajeve INA-MOL i Hypo svjedočili su Igor Lučić iz povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora Ine i Mola i Krešimir Dragić, pomoćnik tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, izvještava tportal.

Lučić je 2008. godine bio državni tajnik za e-Hrvatsku te je bio član povjerenstva za sastavljanje nacrta izmjene ugovora Ine i Mola. Svjedočio je da je povjerenstvo radilo od veljače do svibnja 2008., na čelu s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom.

Lučić je rekao kako je zbog izmjene ugovora angažiran odvjetnički tim. "Nama su komparacije slane na uvid i odmah smo znali problematične točke ugovora, a teme sastanka bile su u cilju zaštite interesa Hrvatske s obzirom na promjenu vlasništva", rekao je. Nastavlja kako su htjeli 'odrediti minimalne granice' i kako o toj ideji 'nije donesen formalni zaključak'. Lučić tvrdi kako su se predstavnici u svibnju prestali sastajati, za sastanak s dužnosnicima MOL-a kaže kako na njemu nije sudjelovao. "U periodu kroz 2008. godinu, Damir Polančec je na užim kabinetima Vlade izvještavao o ovoj problematici, ali mi u povjerenstvu nismo sastavljali izvješća", izjavio je povjerenik.

Nastavio je priču o Polančecovoj savjesnosti. "Kako se povjerenstvo od svibnja nije sastajalo, Polančec je obavještavao je Vladu o pregovorima koje je, pretpostavljam, sam vodio", ogradio se Lučić. Dodaje kako se na prvom sastanku naznačila važnost plinskog poslovanja i geotermalnih izvora. "Ja znam da bi, kada bi se o tome raspravljalo, o tome bili upitani Marina Matulović Dropulić, Ivan Šuker i predstavnici Plinacroa", nejasan je Lučić.

O potpisivanju ugovora bio je egzaktan. "Nije mogao biti potpisan bez odluke Vlade. Ne smatram da je bilo shodno mom položaju da ja znam kada se potpisuje ili da prisustvujem tome", zanimljivo je odgovorio. Dodao je kako je Polančec 'sa svojim suradnicima sam na kraju sastavio ugovor između Ine i Mola'.

Zaključio je kako 'uži kabinet može raditi poslove povjerenstva' i kako Vlada nije raspustila povjerenstvo i priznao kako je na sjednicima predsjedništva HDZ-a bio prisutan premda nije član predsjedništva, nego kao član glavnog odbora i član nacionalnog vijeća HDZ-a.

Krešimir Dragić iznio je svoju priču. "Sasatanak je određen krajem ožujka, a na njemu su bili Polančec, Bošnjaković, Lučić i Vedran Duvnjak iz Fonda za privatizaciju te pravni savjetnik Zoran Marković, koji je posebno angažiran i plaćen za rad u povjerenstvu", rekao je. Podsjetimo kako se istom odvjetniku sudi u aferi Spice.

"Marković je trebao dobiti najmanje 1,5 milijun kuna za rad u povjerenstvu, a nagrada za završetak posla bila mu je obećana u iznosu od 2 milijuna kuna. Koliko znam taj je ugovor s odvjetničkim društvom zaključio Fond za privatizaciju, a koliki je na kraju iznos bio ne znam. Ja sam tamo bio zamjena i ne znam kako su točno ugovori sklapani", uveo je svjedok u priču i Fond za privatizaciju. Podsjetimo kako se je povjerenstvo za problematiku INA-e nakon tri mjeseca prestalo sastajati.

O Polančecovoj ulozi bio je kratak. "Damir Polančec je na jednom sastanku rekao da će on na sebe preuzeti odgovornost te da će on raditi sve u svezi izdvajanja plinskog poslovanja", odgovorio je i rekao kako je bio samo na dva sastanka povjerenstva.

Za zaključenje ugovora kaže kako je saznao preko medija, možda i preko vladine internetske stranice. Na kraju je otkrio kako su 'izmjene ugovora rađene zbog smanjenja udjela države'.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika