09.12.2011. / 13:25

Autor: Hina

'Hrvatska je pionir'

Svjetske i regionalne novinske agencije, koje su izvijestile da je Hrvatska u petak u Bruxellesu potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji te će u srpnju 2013. postati njezina 28. članica, ističu da je svojim reformskim naporima Hrvatska pokazala put koji zapadni Balkan treba slijediti.

Agencije su se raspisale o ulasku Hrvatske u EU (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Agencije su se raspisale o ulasku Hrvatske u EU (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Svjetske i regionalne novinske agencije, koje su izvijestile da je Hrvatska u petak u Bruxellesu potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji te će u srpnju 2013. postati njezina 28. članica, ističu da je svojim reformskim naporima Hrvatska pokazala put koji zapadni Balkan treba slijediti.

Austrijska agencija APA u petak je emitirala kronologiju "Dug hrvatski put u EU", tekst "Deset godina od kandidature do pristupa" u kojem nabraja sve hrvatske napore i nevolje na putu pregovora, te zaseban tekst o graničnom prijeporu sa Slovenijom.

U vijesti iz Bruxellesa APA citira riječi premijerke Jadranke Kosor da se potpisivanjem Hrvatska "vraća kući (...) kojoj je uvijek i pripadala".

Potpis ugovora nagrada je Hrvatskoj za njezine "duboke demokratske i gospodarske reforme", piše Reuters.

"Bruxelles se nada da će hrvatski primjer uvjeriti zemlje Balkana da se reforme isplate i da će one ubrzati demokratsku tranziciju", piše Reuters. Dodaje da je upravo to u svome govoru naglasio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Već samim potpisom Hrvatska postaje sudionica većine sastanaka članica EU-a i aktivni promatrač što počinje već današnjim summitom, piše slovenska agencija STA.

Izdvaja da je premijerka Jadranka Kosor u svome govoru podsjetila na slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora 2009., te je "radosna što je sa slovenskim kolegom po dužnosti, Borutom Pahorom uspjela riješiti to pitanje koje je 18 godina bilo otvoreno".

"Hrvatska je pionir", koji je pokazao da budućnost cijelog zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji, prenosi Reuters, dok francuska agencija AFP citira Rompuyeve riječi da se do "datuma pristupa reforme moraju nastaviti".

AFP napominje da su hrvatski pregovori bili jako dugi te da je EU, poučen primjerom prebrzog primanja nedovoljno pripremljene Bugarske i Rumunjske, prema Hrvatskoj primijenio nadzorni sustav kojim se želi osigurati da će ona nastaviti reforme do srpnja 2013.

I srbijanska agencija Beta u izvješću izdvaja riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o predanosti Zagreba da "nastavi reforme s novim poletom".

Beta citira i premijerku Kosor da je današnji potpis "vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni" i "da hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik EU-a". Citira i premijerkine riječi da "Hrvatska otvara vrata susjednim zemljama za ulazak u EU" te da će Hrvatska "podržati njihove reformske napore".

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek očekuje da građani Hrvatske na referendumu o pristupanju glasuju za ulazak u Europsku uniju te da Hrvatska "bude uzor regiji", piše u svome izvješću srbijanska agencija Tanjug.

Tanjug citira i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa kako je "Hrvatska najbolji dokaz" koliko je politika proširenja EU snažna i uspješna.

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 09.12.11. 13:40

Mi smo pioniri maleni,svakog dana rastemo ko zelena traaaavaaa,la,la,la,la,.....


registracija
9/3/11

poluprovokator, 09.12.11. 14:15

Uglavnom sad nam nema nazad kad smo ulaznicu već platili (njemcima HT, talijanima Zaba, mađarima INA, poljacima Pliva, slovencima Sv Gera + more, austrijancima Hipo ulaz ... nemogu se na prvu sjetiti ali smo sigurno nešto i francuzima prepustili)
Ajmo postat EU i dat sve od sebe da nam bude bolje za koju godinu pa nadalje. Samo ujedinjeni ćemo preziviti nalet istocnih hijena u novom svjetskom poretku koji se kuha. Neutralnost vise ne prolazi malima.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 09.12.11. 14:25

Ajmo ponovu u jednu "jugoslaviju" zvanu EU!!!


registracija
30/9/09

davor12345, 09.12.11. 14:42

ne ide to tako nego ovako ... danas kada postajem pionir dajem svečano obećanje da ću marljivo učiti i raditi, poštivati roditelje i starije i biti vjeran iskren drug koji drži datu riječ a unda svi kao jedan: pioniri maleni mi smo vojska prava, svakog dana rastemo ko zelena trava smrt fašizmu a sloboda narodu i mene će moja mati pionirom zvati i mene će moja mati pionirom zvati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika