09.12.2011. / 12:59

Autor: Nacional.hr

Opoziciji dozvoljene demonstracije u Moskvi

"Morate predati izvještaje i koje mjere ste poduzeli na sve pritužbe pristigle za vrijeme izborne kampanje ministarstvu unutarnjih poslova do 15. prosinca", izjavio je Nurgalijev

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMoskovske vlasti dozvolile su opozicijskim aktivitima održavanje demonstracija u subotu u središtu grada na Trgu Bolotnaja, izvještavaju RIA Novosti.

Zamjenik gradonačelnika Aleksander Gorbenko izvjestio je javnost kako je dozvoljen prosvjedni skup do 30 000 ljudi. "Organizatori prosvjeda su se složili s moskovskim vlastima i dozvoljeno im je održati prosvjed na Trgu Bolotnaja. Jedini uvjet bile su mjere sigurnosti", rekao je Gorbenko novinarima. Opozicija je namjeravala održati demonstracije na drugom mjestu u centru grada, najviše se spominjao Trg Revolucije, no moskovska administracija ograničila je broj prosvjednika na 300.

Ruski ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev naredio je policijskim zapovjednicima u regiji kako hoće izvještaj njihove istrage o neregularnostima izbora za Dumu održanim u nedjelju, izvještavaju RIA Novosti.

"Morate predati izvještaje i koje mjere ste poduzeli na sve pritužbe pristigle za vrijeme izborne kampanje ministarstvu unutarnjih poslova do 15. prosinca", izjavio je Nurgalijev na ministarskom sastanku u Moskvi i dodao je kako je policija zaprimila 156 pritužbi na izborne nepravilnosti.

Dimitrij Medvjedev, ruski predsjednik, pozvao je ljude koji će se u subotu okupiti u Moskvi da se ponašaju uzorno i dodao kako se izvještaji o izbornim nepravilnostima moraju temeljito istražiti, izvještava RT.

"Istovremeno vjerujem kako ljudi moraju dobiti priliku izraziti svoje mišljenje o izborima, to je u redu", rekao je Medvjedev i dodao kako mišljenje građana terba biti izraženo 'točno i mirno', bez stvaranja problema drugim građanima i nemira u Moskvi ili drugdje. Naglasio je kako bi Središnja izborna komisija i sudovi trebali donijeti 'odgovarajuće zakonske presude'.

Dodajmo kako je Stranka liberalnih demokrata najavila kako će stranka Ujedinjena Rusija nakon loših izbornih rezultata izgubiti kontrolu nad polovicom parlamentarnih odbora u Dumi. Vladimir Putin je za navode o neregularnim izborima i poticanje opozicije okrivio SAD. Šef istražnog komiteta Aleksander Bastrikin obratio se javnosti kako je tokom prvih devet mjeseci 2011. godine zbog korupcije optuženo 600 dužnosnika koji su dosad uživali imunitet.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika