09.12.2011. / 14:37

Autor: Hina , Nacional.hr

Hrvatska dokaz određene EU vitalnosti

"Slovenija bi morala pokazati da je Hrvatska dobrodošla članica europske obitelji, a to, uza sve probleme s kojima se obje države susreću u sadašnjem trenutku, ubuduće ne bi smio biti problem", navodi u komentator "Dnevnika" Dejan Kovač

IlustracijaIlustracijaUlaskom Hrvatske u Europsku uniju gospodarski, a vjerojatno i politički odnosi Ljubljane i Zagreba bit će još bolji nego do sada, a uz to, uključivanjem druge zemlje s područja bivše Jugoslavije u članstvo integracija na određeni način pokazuje i svoju vitalnost u trenutačnoj krizi, dominantna je ocjena sloveskih medija povodom svečanog potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske i EU u Bruxellesu.

Slovenska tiskovna agencija u svom prilogu iz Bruxellesa u petak ističe riječi predsjednika Europske unije Hermana Van Rompuya koji je izrekao posebnu dobrodošlicu novoj članici europske obitelji, dodavši da s prijamom svake nove članice EU potvrđuje svoje temeljne vrijednosti kojih se je i u vrijeme krize dobro prisjetiti.

Slovenska agencija izdvaja i riječi premijerke Jadranke Kosor koja je u svom obraćanju prilikom potpisivanja izrazila i zadovoljstvo što je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom uspjela dogovoriti način rješenja graničnog pitanja, što je jedno vrijeme blokiralo ulazak Hrvatske u EU. Kao zanimljivost STA navodi da je premijer Pahor prilikom potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora "namignuo" Jadranki Kosor.

Predsjednnik slovenske gospodarske komore Samo Hribar Milič je za ljubljansko "Delo", koje danas posvećuje veliki prilog potpisivanju hrvatskog pristupnog ugovora s EU, rekao da će ukidanje administrativnih prepreka nakon ulaska Hrvatske u EU, kad ona postane dio zajedničkog europskog tržišta, pozitivno djelovati na gospodarsku suradnju. Vodeći slovenski list u prvi plan ističe i to što sada kad je pristupni sporazum potpisan otpočinju pravne procedure vezane za arbitražni postupak između Slovenije i Hrvatske i da bi Europska komisija uskoro dvjema državama mogla dostaviti popis potencijalnih arbitara.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u komentaru "Dobrodošla Hrvatska" navodi kako se očekuje da će ulaskom Hrvatske u integraciju, u koju je Slovenija ušla još 2004. godine, odnosi Zagreba i Ljubljane biti još bliži. Uz to, zbog ekonomskih teškoća u Europi i u objema državama, ni kod jedne niti druge strane ne bi smjelo doći do polemika oko granične problematike iako potpisivanjem hrvatskom pristupnog sporazuma dolazi do aktiviranja postupaka koje će voditi do pravorijeka arbitražnog suda o granici, što se očekuje kroz koju godinu, navodi list.

"Slovenija bi morala pokazati da je Hrvatska dobrodošla članica europske obitelji, a to, uza sve probleme s kojima se obje države susreću u sadašnjem trenutku, ubuduće ne bi smio biti problem", navodi u komentator "Dnevnika" Dejan Kovač.

Budući da je u u četvrtak započeti summit EU-a uglavnom koncentriran na probleme eura i nesuglasice oko prijedloga izmjena Lisabonskog ugovora, Hrvatska i potpisivanje njenog pristupnog sporazuma postale su na određeni način "najsvjetlijom točkom" na dnevnom redu summita, ocjenjuje Kovač.

"Hrvatska je i nehotice postala dokazom da EU još uvijek ima određenu vitalnost i da se nastavlja širiti te da ostaje privlačna integraciji, da se radi o skupini država koje u integraciji imaju neke ozbiljne probleme, ali ne tako sudbonosne da bi mogli dovesti u pitanje budući razvoj Europske unije", navodi komentator slovenskog "Dnevnika".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika