09.12.2011. / 15:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović: Zasluga ide i Vladi Jadranke Kosor

Upitan kakav mu je stav oko uvođenja eura u Hrvatsku s obzirom na financijsku krizu koja trese EU, rekao je kako će odgovor na to pitanje bolje moći dati kada vidi što su o eurozoni odlučili europski lideri koji se sastaju danas popodne

Predsjednik SDP-a i uskoro mandatar za sastavljanje nove vlade Zoran Milanović za današnje je potpisivanje pristupnog ugovora o članstvu Hrvatske u EU rekao kako je to veliki, za Hrvatsku povijesni događaj, ali i tek pretpostavka za veliki rezultat koji očekujemo od članstva.

Milanović je novinarima u SDP-ovoj središnjici kazao kako je potpisivanjem ugovora u Bruxellesu završena jedna, a počinje druga etapa na europskom putu Hrvatske, čestitavši svima koji su pridonijeli potpisivanju ugovora "iz koje god stranke bili, a najviše onima koji nisu u strankama, a najviše su trpili i čekali".

"Ovo je još jedan primjer u kojem vidimo da je hrvatski put težak put. Naš put je bio težak u stvaranju države, težak i dug, visoka cijena. Naš put je bio dug i u ulasku u EU jer smo na tom putu pregovarali duže i teže od ostalih. Iz toga treba izvući pouke i shvatiti da očito jedino radom, naporima, metodom pokušaja i pogreške, dolazimo do velikih rezultata", poručio je.

Naglasio je kako na potpisivanje pristupnog ugovora u tom smislu gleda kao tek na pretpostavku za veliki rezultat - da Hrvatska iz EU izvuče ono najbolje za sebe, a istovremeno ostane normalna i lojalna članica tog nadnacionalnog saveza.

EU se danas, istaknuo je Milanović, nalazi u teškom, ali ne i bezizlaznom stanju. "Vjerujem u Europu kao projekt i kao instrument da Hrvatska kroz članstvo u EU postigne svoje nacionalne interese koji se sastoje u sreći i blagostanju, a tek onda u konkurentnosti, visokim stopama rasta i svemu onome što je pretpostavka ovoga prvoga", rekao je.

Test hrvatskih mogućnosti i svijesti što možemo te na koji način to želimo postići bit će, dodao je, donošenje državnog proračuna za 2012.

Na pitanje koje su zasluge Vlade Jadranke Kosor za potpisivanje ugovora, odgovorio je da zasluge svakako postoje, jer je pregovore trebalo privesti kraju, a što je bio dug i težak put, možda i predug, djelomično zahvaljujući i odgovornosti Hrvatske. "Zasluge imaju sve one vlade, na kraju i ona koja je to uspješno privela kraju, a to je bila vlada koju je vodila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor", rekao je Milanović.

Upitan kakav mu je stav oko uvođenja eura u Hrvatsku s obzirom na financijsku krizu koja trese EU, rekao je kako će odgovor na to pitanje bolje moći dati kada vidi što su o eurozoni odlučili europski lideri koji se sastaju danas popodne.

"Već mjesecima je pred europskim liderima jedna za drugom teška odluka i ova kriza je prije svega kriza povjerenja u kojoj treba donositi teške političke odluke. Europa nije ništa siromašnija, a kamoli zaostalija nego što je bila jučer ili prije pet godina, razina blagostanja, znanja i tehnologije je viša nego ikada. Ovo je kriza povjerenja, naprosto u Europi se urušava povjerenje", ocijenio je.

Milanović je kazao kako se danas ne mogu ponoviti posljedice velike ekonomske depresije nakon sloma burze 1929., ali i naglasio da je ovo vrijeme za teške i hrabre odluke, pri čemu je najveći teret na leđima onih koji su najveći, a samim tim i najodgovorniji.

"Vjerujem u njihovu razboritost i njihovo liderstvo, a Hrvatska će sa svoje strane pridonijeti koliko bude mogla", rekao je Milanović, koji ulazak Hrvatske u eurozonu u nekoj srednjoročnoj perspektivi svakako vidi kao cilj.

Na pitanje kako tumači informacije da velike članice EU namjeravaju osnovati fiskalnu uniju te ne mijenja li to sve što je Hrvatska ispregovarala s Unijom, odgovorio je kako se danas potpisani ugovor temelji na postojećim europskim ugovorima i pravnoj stečevini. Fiskalna unija, napomenuo je Milanović, trenutno ne postoji, a da bi postojala potrebno je promijeniti sporazume.

"Vidjet ćemo što o tome misle i koji su prijedlozi, prije svega Francuske i Njemačke, onda ćemo reći i koji je naš stav", dodao je naglasivši da oko fiskalne unije u Europi nema jedinstvenog stava, te da treba prihvatiti činjenicu da s i EU mijenja cijelo ovo vrijeme.

I ako dođe do fiskalne unije, kazao je, to neće promijeniti sve što je Hrvatska ispregovarala, ali neke stvari hoće, posebno što se tiče veće fiskalne discipline. "To je glavna intencija onih koji to zagovaraju, a to je i naša intencija, iako želimo zadržati fiskalnu suverenost. Naša vlada, vjerujem buduća vlada, borila se za povjerenje građana da bi mi sami u Hrvatskoj mogli donositi one ključne odluke za nas, a ključne odluke kreću od džepa", poručio je.

Novinare je zanimalo i kako gleda na činjenicu da su danas počeli teći rokovi iz arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije za rješavanje graničnog spora, s obzirom na njegove i prigovore SDP-a za donošenja tog sporazuma.

Milanović je odgovorio kako postoji teoretska mogućnost u arbitražnom sporazumu da dvije strane u jednom trenutku vlastitom voljom i konsenzualno mogu krenuti ponovno bilateralno pregovarati, "dakle raditi sve ono što smo radili zadnjih 20 godina neuspješno".

Naglasio je da su SDP-ovi prigovori bili isključivo vezani uz način nominacije arbitara "koji je nezabilježen do sada", ali da je riječ o potpisanom sporazumu kojega će se njegova vlada pridržavati.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika